Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Димов: Въздухът във Варна вече е в норми
Автор: Екип Varna24.bg 14:30 / 28.09.2018Коментари (1)2243
©
През 2016 г. в 4 града вече са постигнати нормите на качество на въздуха по отношение на фините прахови частици (ФПЧ) – това са Добрич, Сливен, Пирдоп и Девня, а през 2017 г. това се отнася за още 2 града – Гълъбово и Стара Загора.

По предварителни данни за тази година Варна също постига такъв резултат. Дотук 6 града заедно с Варна устойчиво излизат от превишенията на нормите за ФПЧ. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на конференция днес в София, на която беше представен проектът на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.). Той подчерта, че са необходими съвместни действия на всички институции и местната власт за прилагане на мерките и постигане на конкретни резултати.

Проектът на Национална програма за подобряване на качеството на въздуха 2018-2024 г. е разработен въз основа на  споразумение за предоставяне на консултантски услуги между МОСВ и Световната банка (СБ) в подкрепа на управлението на качеството на въздуха и е в сила от 28 декември 2016 г. Документът съдържа мерки, насочени към намаляване на емисиите и подобряване качеството на атмосферния въздух. В представянето участваха вицепремиерът Валери Симеонов, постоянният представител на Световната банка Фабрицио Дзарконе, кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на екипа от СБ, разработил проекта.

"Преди година и половина правителството пое ангажимент за разработване на програма за борба срещу замърсяването на въздуха и този ангажимент е изпълнен. Днес с помощта на СБ и усилията на МОСВ имаме този документ в изпълнение на приоритета на коалиционното управление в сферата на околната среда“, заяви при откриването на конференцията вицепремиерът Валери Симеонов. Той допълни, че този приоритет не е издигнат само заради евентуални санкции и наказателната процедура от съда на ЕС, но е ангажимент, поет към обществото, свързан със здравето на българските граждани, децата и нашите родители. Вицепремиерът Симеонов подчерта, че за подпомагане на общините в прилагането на мерките за чистота на въздуха има предвидени 115 млн. лв. Средствата са по Оперативна програма "Околна среда“. Той посочи отговорностите на отделните министерства по прилагане на мерките и увери, че ще следи за прилагането им.

"В Световната банка сме благодарни за възможността да работим с България за опазването на ресурсите на държавата. Ключов приоритет е да помагаме на правителството да управлява и съхранява ресурсите на страната. Работим, за да подпомогнем дневния ред на Министерството на околната среда и водите и това ни даде възможност да предоставим нашия опит на световно ниво“, обясни Фабрицио Дзарконе.

Министър Нено Димов каза, че в станциите за мониторинг се следят около 10 показатели и по всички България е постигнала изискванията по закон и нормите на ЕС, с изключение на ФПЧ. Според него по-тежката задача освен на национално ниво, е на местната власт, която трябва да реализира мерките и те са конкретни за съответната община. "Най-трудната задача е мисленето на всеки един от нас, защото докато ние не свикнем да мислим по определен начин, който не ни позволява да изгаряме забранени горива, трудно ще може която и да е от властите да преодолее този проблем“, категоричен беше министърът.

Той очерта мерките, които са предприети досега. С промени в Закона за движение по пътищата е създадена връзката на полицията с пунктовете за технически преглед, която позволява при сериозни нарушения, включително при отсъствие на катализатор, да се извърши служебна дерегистрация на превозното средство. На второ място е промяната в режима за изкупуване на катализатори в пунктовете за вторични суровини, а на трето – новите екотакси на МПС.

Министърът припомни, че основните източници на замърсяване са битовото отопление и транспорта. "Затова усилията ни са насочени и към промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, който е на финалната права преди приемане от Министерския съвет. В него е предвидена система за  проверка за съдържание на сяра и пепел във въглищата и брикетите“, обясни той. "С тази програма ще продължат мерките, които вече предприемаме. Предстои след като бъде представена окончателно от екипа на СБ, да бъде внесена в Министерския съвет“, допълни Димов.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също отбеляза напредъка на София в прилагането на мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух. Тя изрази задоволство от факта, че и СБ извежда приоритети, които Столичната община вече е начертала. През 2017 г. е приета програма със 100 мерки за намаляване на замърсяването на въздуха в града през следващите години.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.09.2018 г.
0
 
 
къде ли е този чист въздух във варна? сигурно станцията за замерване е в гората или в околните селищни образования? като говорим за ФПЧ, та се сещам...за ремонтите по улиците:) ... и чистотата на въздуха отново изплува!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: