Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Какво се случва с политическия проект на Слави Трифонов?
Автор: Екип Varna24.bg 15:48 / 04.08.2018Коментари (5)8012
©
Какво е общото между призраците и "политическия проект на Слави Трифонов"? Никой не ги е виждал, но всички говорят за тях. Разликата пак е съществена – призраците не са тествани социологически, докато подкрепата за евентуален политически проект на прочутия шоумен непрекъснато се измерва от знайни и незнайни изследвания. Така например, според проучване на агенция "Медиана" от месец май т.г., за този проект биха гласували около 30% от избирателите. Според по-стари изследвания на "Галъп" той би стартирал с над 12 на сто одобрение.До момента обаче не е ясно какво се случва с идеите за промяна на политическата система, които Слави Трифонов анонсира.

В началото на тази година той проведе тридневен кастинг за политици, който протече публично като онлайн препитване, в което се включиха предимно българи от чужбина. Повечето от тях споделиха възмущението си от състоянието на държавата и казаха какво според тях е нужно да се прави. В журито участваха самият Слави и трима успели българи от университети в чужбина.

"В следващия месец на моята фейсбук страница ще ви показваме тези, които са ни направили най-силно впечатление и след един месец ще ви информирам каква е следващата стъпка", увери Слави Трифонов на 6 февруари. До момента обаче няма информация за следващата стъпка, нито какви са плановете за кандидатите, които финишират с най-добри резултати – тоест, дали и как ще се включат в българската политика.

Няколко месеца след кастинга Mediapool потърси пиара на "Шоуто на Слави", за да даде разяснения какво предстои. Такъв отговор обаче не бе получен, тъй като препитването нямало общо с предаването, а когато господин Трифонов преценял, щял да огласи как продължава инициативата си.

Към днешна дата г-н Трифонов не е огласил нищо. Междувременно в края на месец юни вестник "24 часа" съобщи, позовавайки се на бТВ, че Трифонов и компанията му "Седем осми" са подписали нов едногодишен договор с телевизията. Т.е. поне засега изглежда, че Трифонов няма да оглави партия или движение, а ще продължи да води шоуто си.

Различни политически източници обаче твърдят, че Трифонов подготвя проект, с който да се яви на избори. Според запознати не става въпрос за регистриране на нова партия, а за движение, каквато е политическата "мода" от Сакскобургготски насам. Източници, с които Mediapool разговоря, казаха, че проектът засега се състои от "спящи клетки", които можело да бъдат събудени, когато му дойде времето.

Според източници на Mediapool, въпросът със структурите по места засега бил решен с официалния партньор на Трифонов, който бе обявен за такъв при събирането на подписката за референдума, проведен през 2016 година. Тогава на терен в различните населени места подписите бяха събирани предимно отгражданско движение "Днес", обявени от Слави Трифонов като "основен партньор".

Движението има структури в различни градове на страната. Действащи са структурите в Благоевград, Бургас, Варна, Вeлико Търново, Велики Преслав, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Рудозем, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Царево, Шумен, Ямбол.

Запознати твърдят, че именно това са "спящите структури", които ще бъдат ползвани за агитация и основа на евентуално движение на Слави Трифонов. С името на "Днес" се свързва бившият активист на НДСВ Димитър Диманов. Той официално не фигурира в движението, начело на което е неговата братовчедка Анжелика Цокова.

Свидетелство за връзката между Слави и "Днес" е публикуваният от движението анонс за нова "Национална подписка 2018".  Подписката е стартирала в Благоевград , а инициатор е Борис Гошев. Любопитното е, че инициативата не се радва на особена популярност в социалната мрежа. Споделянията на линка на "националната подписка" от профила на нейния автор са едва 26, а харесалите я са с трима повече.

Гражданското движение "Днес" обаче подкрепя подписката, която е с със следните искания:

"1. ЗА изпълнение от Народното събрание решенията от Националния референдум 2016 г.;

2. ЗА Слави Трифонов;

3. ЗА промяна в България;

4. ЗА изпълнение от Народното събрание исканията на майките на деца с увреждания".

Формированието публикува банер на страницата си, а една от най-активните групи в социалната мрежа "Протести До Дупка ЗА референдума на Слави Трифонов" – прави същото. Не се разбира какво общо има искането "ЗА Слави Трифонов" и "ЗА исканията на майките", както и защо проблемите на децата с увреждания са еквивалентни на проваления референдум на Трифонов.

Ясно е обаче едно – групите в подкрепа на референдума във Фейсбук публикуват основно текстове и видеа, тръгнали от страницата на "Днес". Mediapool неколкократно търси пиарката на "Шоуто на Слави", за да уточни дали водещият и екипът му са наясно с новата инициатива. Отговор обаче нямаше. На телефона си откликна сценаристът Иво Сиромахов, който каза, че движение "Днес" са били партньори на Трифонов само за референдума и че "живеем в демократична държава и всеки може да събира каквито си иска подписи".

На въпрос дали екипът на Трифонов е наясно за инициативата, Сиромахов подчерта, че той лично не е, а шоуто е в отпуск. Съдържанието, което генерира "Днес" има и друг последовател - бившият военен министър в тройната коалиция, издигнат от НДСВ – Николай Цонев. В момента Цонев е лидер на партия "Нова алтернатива", чиито структури помагаха неофициално на Трифонов да събере подписи за референдума. По неофициална информация партията на Цонев влиза в сметките на Слави за евентуален политически проект.

"Ако се прави проект въз основа на гражданското движение на Анжелика Цокова, зад която стои братовчед ѝ, трябва да има регистрирана партия, която да бъде ракета – носител за регистрация в ЦИК. Твърди се, че това ще бъде "Нова алтернатива", коментираха пред Mediapool трима различни източници, запознати с плана. Mediapool потърси лидера на "Нова алтернатива", както по телефона, така и писмено. Въпросите обаче така и не получиха отговор, а той не отговори повече на обажданията.

От седмици във Фейсбук Цонев всекидневно споделя видеа и текстове на "Днес", както и на друга многолюдна група "Слави, време е да изхвърлим боклука". Групата "Слави, време е да изхвърлим боклука" също ретранслила съдържанието на "Днес".

Голяма част от последните публикации на гражданското движение са посветени на протеста на майките на деца с увреждания – кауза, която бе припозната и от Слави Трифонов, и от Николай Цонев. Останалото съдържание на сайта им са коментари. А наскоро се появява и рубрика "Какво каза Слави".

Анотацията ѝ прави връзка между исканията на Трифонов и ... протеста на майките, чийто слоган е "Системата ни убива. "Движение "ДНЕС" стартира нова рубрика "КАКВО КАЗА СЛАВИ“. В нея ще публикуваме всички писма, публикации и изказвания на Слави Трифонов от началото на Националния референдум 2015 година до днес. Така на едно място ще може да види всичко, казано от Слави в похода му за правда и СРЕЩУ СИСТЕМАТА, КОЯТО НИ УБИВА ВИЖТЕ".

Същата връзка между исканията на майките и исканията на Слави Трифонов прави и Борис Гошев, който е официалният инициатор на подписката във Фейсбук.

Между другото всеки, който е хвърлял по едно око на "Шоуто на Слави" през последните месеци, е забелязал, че водещият активно усвои посланието "Системата ни убива". Този надпис върху черните фланелки на майките на деца с увреждания стана причина те да не бъдат допуснати в Народното събрание по време на протеста им през май. В началото на юни Слави и оркестърът му изнесоха концерт в най-голямата европейска зала The O2 Arena в Лондон, под надслов "Системата ги убива", като самият той бе облечен с такава фланелка.

От организацията на майките твърдят, че нямат никаква връзка с "Днес". За сметка на това на страницата на "Днес" се появи информация, че вече 55 000 души са подкрепили подписката "референдума, майките и Слави".. Организацията публикува и пълен списък с пунктове, където желаещите могат да се подпишат за "референдума, Слави Трифонов и българските майки".  Публикацията в страницата на неправителствената организация е от 7 юли. Групата "Слави, време е да изхвърлим боклука" пък дни по-късно публикува поредица от постинги, за всеки град по отделно, рекламирайки със същия текст инициатива, стартирала от почти несподелен постинг на младеж от Благоевград и развивана от "Днес".

Mediapool потърси Анжелика Цокова за разяснения. Тя обясни, че движението ѝ не е инициирало подписката, а я е "прегърнало". На въпрос още ли са официални партньори на Трифонов, тя каза: "Ако партньорство е, че се застъпваме за каузата на референдума – да".

Въпреки че движението извършва активна дейност, финансирането му е тотално неясно. Последният отчет на неправителствената организация към Министерството на правосъдието е подаден 2013 година. Според него към онзи момент "Днес" се е издържало от дарения от частни лица от чужбина. Оттогава досега – вече пет години "Днес" не е подавало отчет за дейността си, въпреки че е задължително по закон. Същото сочи и справка в Търговския регистър, който от началото на настоящата година води статистиката.

На въпрос как се финансират и защо не подават отчети, Цокова каза, че "всяка година подава". "Защо се е получило така – не знам, но ние сме на доброволчески принцип, а иначе получаваме дарения и членски внос". Цокова изтъкна, че движението винаги е работило така от 2007 година досега.

На въпрос дали ако Слави Трифонов влезе в политиката, "Днес" ще продължи да му помага или ще остане гражданска структура, Цокова първо каза, че си е сътрудничила по различни каузи с всякакви партии, но конкретно на въпрос за водещия уточни: "да го кажа така – такъв разговор не е воден към този момент".

Източник: Полина Паунова



Още по темата: общо новини по темата: 1301
15.12.2019 »
14.12.2019 »
10.12.2019 »
07.12.2019 »
22.11.2019 »
21.11.2019 »
предишна страница [ 1/217 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.08.2018 г.
-1
 
 
С кой президент - ако се събере - той трябва да не е добре за да заложи на куцо ммагаре .
Aнонимен
на 04.08.2018 г.
-1
 
 
ако се събере с президента ще издухат другите
0
 
 
Какво се случва или ще се случи не зависи от куклата,нито от конците...а от кукловодите!
Aнонимен
на 04.08.2018 г.
+5
 
 
Не знам защо се обръща толкова внимание на този учиндолски цървул - толкова е посредствен , толкова простотии изговори през годините - че на знам как има въобще хора да му обръщат внимание и което е най - лошо - да му вярват
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: