Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Спортен психолог ще работи с младите "моряци"
Автор: Екип Varna24.bg 16:26 / 29.06.2017Коментари (0)2103
© ПФК Черно море
Психологът на ПФК Черно море Кристина Димитрова започва поетапна работа с юношите в академията на клуба. Психическата подготовка в днешния футбол е вече почти толкова важна, колкото и физическите тренировки, казва Димитрова, а целта й е да помогне на младите футболисти да се справят с напрежението на професионалния футбол след преминаването им в мъжкия тим.

В голяма част от българските клубове, треньорите са тези, които сами извършват специфичната работа на спортния психолог.

На "Тича", обаче, знаят как би повлияло на отбора назначението на специалист в тази област и взеха на работа Димитрова в началото на миналия шампионат, за да работи с футболистите в първия отбор. В момента тя е на лагера с тима в Банско, където вече проведе няколко теста с играчите.

"Работата на спортния психолог или терапевт е специфична. Не е достатъчно да си изкарал диплома и завършени курсове и специализации. Тя е дарба. Необходимо е да имаш усет към човека, с когото работиш, да съумееш да преживееш неговите чувства и емоции, да "напипаш" проблемната зона и чрез насоки да му позволиш сам да достигне до себе си. Така той сам ще избере най-правилния път към промяната", казва Димитрова, която е възпитана с любов към спорта.

Покрай баща й, който е бивш футболист на Волов Шумен и сертифициран треньор от школата на ПФК Черно море, а в последствие и съдия, тя израства с футбола.

"В професионалния футбол работата изисква специални подходи, които да подпомогнат разгръщането на пълния потенциал на играчите. Чрез консултации, медитации, тестове и др., през които да се спомогне процесът по отстраняване на психологичните бариери, съществуващи у всеки индивид", смята младата психоложка на Черно море.

"Основна цел на психолога е да мотивира играчите, да освободи съзнанието, да употреби стратегии за понижаване на стреса, да предотврати burn out, когато тренировъчният процес внася свръх високо напрежение. Методики като визуализация и целеполагане повишават продуктивността на футболиста", заяви още терапевтът.

"Качествените резултати са свързани с дългосрочна ангажираност на психолога. Допреди години се считаше, че работата с терапевт е нужна, само когато даден спортист има проблем. Това разбиране, макар и бавно, вече се променя. Осъзнава се, че физическата и психическата подготовка трябва да вървят ръка за ръка, защото постиженията в спорта се дължат на голям процент от предварителната настройка на ума", завърши Димитрова.


Още по темата: общо новини по темата: 47
04.04.2019
21.08.2017
13.08.2017
09.08.2017
04.08.2017
02.08.2017
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: