Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (0)
Това е големият тенис талант на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:32 / 17.05.2017Коментари (0)1731
© БФТ
През последните две седмици едно момче привлече вниманието на тенис специалистите с двете си титли на сингъл и две на двойки от международните турнири до 14 години в Свиленград и Сливен. Става дума за Пьотър Нестеров, който тази година е част от "А" националния ни отбор за тази възраст по програмата "3Т - Тенис, Тийм, Талант" на БФТенис. Потърсихме личния му треньор в "Черно море Елит" (Варна) Кристиян Илиев, за да разберем повече подробности за младия талант.

Пьотър тренира при Илиев от 5-6 години. Момчето всъщност е родено в Русия, но пристига във Варна и клуба на 8-годишна възраст.

"Още тогава видях, че в него има заложби и започнахме постепенно да ги развиваме. Той беше много сериозен и послушен, държеше се като по-голямо момче. Научи перфектно български - писмено и говоримо, буквално за 3 месеца. Още от малък започна с успехите, като на 11 г. игра силен турнир във Франция, който спечели. През 2015 г. стана шампион на България на лятното републиканско, спечели и отборната титла. Тази зима пък взе титлите на България без загубен сет на сингъл и на двойки", сподели младият специалист.

Кристиян Илиев е доволен, че Пьотър намери място в "А" националния отбор до 14 г. по програмата "3Т", което му дава още повече възможности да участва на международни турнири и да трупа опит в битките със свои връстници.

"Един турнир в чужбина струва доста пари и благодарение на Българска федерация по тенис и тази програма Пьотър може да участва на не малко надпревари от висок ранг. Така че програмата "3Т" е много добра. Тя е трамплин за много деца, не само за Пьотър", смята Илиев.

На Нестеров следващата седмица му предстои участие в силния турнир от първа категория на Тенис Европа в Букурещ и личният му наставник се надява да се представи добре, тъй като от началото на година младият тенисист има само 2 загуби на сингъл.

"Пьотър е много спортен тип. Безспорно има качества. В наше време тенисът и всички други спортове разчитат много на физическите качества. Преди беше повече техника, но сега се иска и физика. Но Пьотър е много подвижен, бързак е, има добро чувства към топката, пластичен е, а има и добра психика", оценява качествата му Кристиян Илиев, но не пропуска да каже, че младокът винаги може да е още по-работлив в тренировките.

"При по-големите таланти работата малко се неглижира и това не рядко изиграва лоша шега. Примерно, много често мачове, които може да спечели с 6:2, 6:2, Пьотър допуска да се стигне до 6:4, 6:4".

Личният му треньор няма да забрави как Пьотър Нестеров се е появил на първата си тренировка. В изключително студената тогава зала на "Черно море", където се тренира на минус 2, минус 3 градуса, той се явил по къси панталонки и тениска.

"Когато му казах да се облече, той ми отговори: Аз съм московчанин и за мен това не е студено. Още тогава разбрах, че е кораво момче".

Партньори в тренировките на Пьотър в "Черно море Елит" са още 6 тийнейджъри от 13 до 16 г. Доскоро сред звездите на отбора бе и Калоян Вълчев, който обаче сега се съсредоточава върху образованието си и предстоящото следване. Друга надежда на клуба е Беатрис Спасова (р. 2002 г.), която е вицешампионка до 16 г. през зимата и шампионка на двойки до 16 и до 18 г. и е трета в ранглистата до 18 г. у нас.

"С нея ще ходим на младежка олимпиада до 15 г. през лятото", гордее се треньорът и не пропуска да спомене и Тина Манолова, както и брата на Беатрис - Дани Спасов (9 г.), който преди няколко дни спечели Киндер + до 10 г. в "Албена".

Самият Кристиян Илиев е треньор на състезатели от 2003 г., минал школовката на НСА, още преди време изкарва ITF Level 2 курса, а негови състезатели са били и националите Тото Грозданов, Марсел Радев, както и Калоян Вълчев, Николай Неделчев и сега Пьотър Нестеров.

"Научил съм много и от моя баща Огнян Илиев, който ми бе и треньор", признава днес младият специалист.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Пирин и Черно море не се победиха в Първа лига
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Живомир Добрев, "Комодор" (Варна): България може да влезе в Топ 10 на ватерпола в Европа!
Футболисти на Спартак Варна вдъхнаха кураж на свой съотборник
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: