Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ООН отказа да върне бежанци в България заради опасност от жестокост
Автор: Екип Varna24.bg 16:02 / 08.02.2017Коментари (37)2858
©
Комитетът по правата на човека на ООН прекрати процедурата по връщането на двама бежанци в България заради опасност от жестоко, нечовешко или унизително отношение, съобщи Българският хелзинкски комитет (БХК), цитирайки решение по дело от 15 декември 2016 г.

Двамата сирийски граждани, Р. А. А. и З. М., е трябвало да бъдат депортирани от Дания обратно в България, където първо са подали молба за закрила в съответствие с Дъблинския регламент, според който бежанец, минал през България и заловен в друга страна, трябва да бъде върнат в България. 

"Тяхната депортация обаче би представлявала нарушение на член 7 от Международния пакт за гражданските и политическите права поради непоносимите условия на живот", отбелязват от БХК.

През юни 2014 г. сирийските граждани, Р. А. А. и З. М. (мъж и жена), влизат на територията на България, търсейки закрила. Още с пристигането си те биват задържани от българските власти, които подлагат мъжа на побой с юмруци и полицейски палки. Жената дърпат за косата и също бият с палки, след което я обискират на голо. Вещите им са отнети и така и не биват върнати. След това двамата сирийци са изпратени в приемателен център, където условията са изключително лоши, описват случая БХК. 

В храната си те често намират червеи и насекоми, поради което рядко се хранят. Заради лошите хигиенни условия жената развива инфекция в малкия таз. При опит да получи медицинска помощ от лекаря в центъра ѝ е отказано с аргумента, че системата ще се срине, ако всички бежанци получат лечение. Мъжът от своя страна страда от сърдечно заболяване. Въпреки че на два пъти припада в приемния център, получава единствено болкоуспокояващи. В местната болница три пъти отменят насрочения му час за преглед без причина, след което той спира да опитва да търси лечение.

Мъжът е нападнат и бит от непознати извън центъра и твърди, че му е отказана възможността да подаде жалба в полицията.

През септември 2014 г. двамата сирийци получават бежански статут в България. С това те са информирани, че трябва да напуснат приемателния център, финансовата помощ от около 60 лв. месечно им е спряна, няма програма за интеграция, която да им помогне с намирането на жилище или работа. Нямат достъп до здравни услуги и образование. В резултат те прекарват три дни на улицата, а през декември 2014 г. заминават за Дания със средства, изпратени им от роднини в Сирия.

В Дания те прекарват цялата следваща година в обжалване на решението на датските власти да ги върне в България. Предвид тази ситуация Комитетът приема, че депортирането им обратно в България според Дъблинския регламент би ги изложило на риск от непоправима вреда.




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.04.2017 г.
0
 
 
Димитър Борисов След като цяла Европа ни връща бежанци затова че са влезнали първо в България, то не трябва да се допускат да минават границата ни. Така правят Унгарците. Докога болни мозъци от Европа ще рекетират правителството ни. Спряха ни изграждането на южен поток, и си прикараха северен поток. Спряха ни атомните реактори. Със най-ниски заплати сме в Европа но с най-големи разходи. Скъпо гориво, ток, вода, храна, транспорт и др. За такава Европа ли мечтаехме. Когато ни дават пари безвъзмездно после ни излизат през носа. Англия с право се отказа от ЕС. След като американците разпалиха войната при арабите, да си прибират бежанците. Българите едвам оцеляват а европейците се гаврят с народа ни. По добре пълен неутралитет.01.4.2017г.
0
 
 
Супер! По-добре да тръбят за нас че ги бичуваме и ядем децата им, отколкото да ни залеят с най-долната и престъпна част от бежанците!
0
 
 
Едно от малките разумни решения на ООН.
0
 
 
Те нали щито не са жестоки. Само млади мъже идват, никакви страдалци не са. Това са нашественици.
0
 
 
Това са пълни глупости наистина, но колко е хубаво, че няма да ни ги връщат.....
+2
 
 
Като толкова ни е лоша страната и "жестока" си приберете и останалите заедно с мангалите че да си починем малко от тези вредни за нас паразити
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: