Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутати: Сигурността по външните граници на България означава сигурност за Европа
Автор: Екип Varna24.bg 14:02 / 13.09.2016Коментари (1)3003
©
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи наЕвропейския парламент изслуша кандидата за еврокомисар по сигурносттасър Джулиан Кинг. Новосъздаденият пост отразява усилията на ЕС да намериефективни решения на предизвикателстватa, свързани с миграцията исигурността. Съгласно процедурата, номинираният за нов британскиеврокомисар следва да бъде одобрен от ресорната комисия парламентарнакомисия.

В изслушването взеха участие българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, зам-председател на Групата на ЕНП и ръководител набългарската делегация в ЕНП, и Емил Радев.

"Гарантирането на сигурността по външните граници на България означава сигурност за Европа", заяви Мария Габриел. Тя наблегна на това, че България подава информация към Шенгенската информационна система (ШИС), но въпреки че е изпълнила всички технически критерии и пази външни граници на Съюза, все още не е член на Шенген. Според нея именно двупосочният обмен на информация е ключов фактор за ефективен контрол на външните граници на ЕС и борба с тероризма и организираната престъпност. В този контекст зам.-председателят на Групата на ЕНП настоя да бъде предоставен пълен достъп на България до данните в ШИС и попита номинирания за еврокомисар по сигурността как възнамерява да подпомогне усилията на българската страна да засили приноса си към опазването на сигурността на ЕС.

Джулиан Кинг заяви в отговор, че оценява усилията, които полагаБългария за защита на външните граници на ЕС. Той изтъкна, чепредоставянето на пълен достъп на българската страна до базата данни наШенгенската информационна система е въпрос от съществено значение загарантиране на сигурността на Съюза.

Като зам.-председател на Групата на ЕНП относно евро-средиземноморскитеотношения, Мария Габриел постави на дневен ред и необходимостта отактивизиране на инструментите за сътрудничество с трети страни отСредиземноморския регион. Тя наблегна, че от стабилността на тезисъседни страни до голяма степен зависи сигурността на Европа.

Емил Радев от своя страна зададе въпрос, свързан с радикализацията на мигрантите. Той отбеляза, че в контекста на мигрантската вълна от последните няколко години, много мигранти пресичат европейските граници нерегламентирано, което прави тяхното проверяване от службите за сигурност по-трудно, дори невъзможно. Поради тази причина Емил Радев настоя кандидата за комисар да предприеме мерки, за да бъде предотвратен риска от радикализация и извършването на терористични атаки от мигрантите, пристигащи в Европа, особено тези които не могат да се ползват с международна закрила.

В отговор Джулиан Кинг заяви, че причините за радикализация са различни, вкл. изолирането и прояви на несправедливост спрямо мигрантите. Затова той обърна внимание на мерките за превенция на радикализацията, като напр. борба срещу езика на омразата и пропагандата, както и работа с ученици в училище. Кандидатът за комисар призова също за всеобхватна превенция чрез програми за интеграция на мигрантите, като даде за пример Европейския план за интеграция на мигрантите.




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Този Джулиан от Великобритания ли е? Ако е така, тогава защо го номинират? Великобритания ще напуска ЕС.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: