Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Решено: Варна ще си вземе подаръка от държавата – 29% от акциите на Пловдивския панаир
Автор: Пламена Николова 16:06 / 04.08.2016Коментари (17)4265
© Varna24.bg
Община Варна да придобие предоставените от държавата 16 314 400 броя акции, които са 29% от капитала на Пловдивския панаир, реши на днешното си заседание Общинския съвет във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Решението беше взето със 32 гласа "за", 5 "против" и 3 "въздържал се", след тежки дебати в зала "Пленарна".

В решението на МС за прехвърлянето на акциите се посочваше: "Прехвърлянето на акциите е свързано със стремежа да се създадат условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира, с цел привличането на инвестиции в България".

Да бъде върнато предложението за доразглеждане и подробен анализ предложи на колегите си общинският съветник Светлан Златев. Предложението му обаче беше отхвърлено.

Ивайло Митковски от своя страна заяви, че предложението повдига някои въпроси. Той попита дали има някой от администрацията на Община Варна, който да е поискал от МС тези акции и вземането на това решение. Дали това не е по предложение на хора извън общината, попита Митковски? 

Дали някой е направил правен и финансов анализ на дружеството, от което Варна ще придобие 29%? Защото това дружество има тежки финансови задължения и може да се окаже тежест за Варна, коментира Митковски. 

"Кметът добави, че акциите няма да бъдат разменени срещу собственоста на Търговския дом, т.е. дадени на Георги Гергов, а срещу какво ще ги разменим и как точно ще ги използваме?", попита още съветникът. 

Той поиска да знае още дали е вярно, че г-н Гергов дължи на местната хазна 0,5 млн.лв. от невнесени данъци и такси само за тази година.

Председателят на съвета Тодор Балабанов увери колегата си, че Община Варна не би трябвало да отговаря за каквито и да било задължения и няма да се натовари бюджета на града и варненци финансово. 

Съветникът Веселин Ангелов уточни, че според негова справка активите на Пловдивския панаир са 122,199 млн.лв., пасивите 49, 190 млн.лв., а резултата от 72, 904 млн.лв. говори за финансова стабилност на дружеството. 

Колегата му Григор Григоров пък каза: "Ако държавата ми предложи да придобия акциите на панаира като физическо лице ще откажа. От изказването на кмета става ясно, че това е с цел инвестиция, а не за размяна с Дупката. От отчета за финансовото състояние на дружеството към 31 декември 2015 г. става ясно, че същото това дружество има 45 млн.лв. кредити за 2015 г., докато през 2014 г. са били 37 млн.лв., т.е нарастват. Приходите от продажби са намалели от 17 млн.лв. на 11 млн.лв. Загубите за 2015 г. са в размер на 1,5 млн.лв. Още 4 млн.лв. са задълженията като в това число влизат данъци в размер на 1,5 млн.лв. и задължения за работни заплати и осигуровки на персонала в размер на 300 000 лв. 

Това дружество е със съмнителна репутация за мен и крехко финансово състояние. Прави впечатление прехвърлянето на 15 млн.лв. към свързани лица на г-н Георги Гергов през Слънчев ден АД и хотел "Ленинград". Пловдивския панаир се явява дружество, което предоставя авансови плащания и финансира други дейности на г-н Гергов. Ако то инкасира всяка година загуби как ще се погасяват лихвите и ще си плаща задълженията? Никак!", коментира Григоров.
Затова според него ставайки собственик на част от акциите един денОбщина Варна е се окаже в позиция да увеличава капитала, за да покрива загубите. 

"На харизан кон зъбите не се гледат, но това не е харизан кон", заяви още Григоров. Затова той призова колегите си да гласуват или против или да отложат гласуването за по-спокоен и мъдър анализ на ситуацията.

След него взе думата Марица Гърдева, която смята, че в съвета върлува заболяване като "избирателна политическа памет". 

Гърдева припомни как до скоро Варна искала държавата да и предостави безвъзмездно терен в Аспарухово, а сега отказва да си вземе акциите. 

"Колеги започнаха да се заразяват от един вирус и да четат като дявола евангелието. Аз ви призовавам да си получим подаръка", каза Гърдева.

В нейна подкрепа се изказа и общинският съветник Борислав Гуцанов, който е на мнение, че не трябва да се подхожда негативно към подобни сделки, след като Община Варна няма да има финансови ангажименти. 

Въпреки полемиката обаче мнозинството гласува Варна да стане партньор на Пловдив в панаира.




Още по темата: общо новини по темата: 53
29.02.2024 »
09.01.2024 »
02.03.2021 »
22.10.2019 »
07.10.2019 »
06.10.2019 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ууу бе алчни г**ове,лапай да ти приседне дано,мълчат и онея от Варна,нали лапане ще има, корумпирани овце,цунами да ви помете,метеорит върху община Варна да падне.Няма вече Пловдивски Панаир може да му викате Варненски панаир.
0
 
 
А честито на варненци чичо Гошо ги прекара или те сами се прекараха.....панаира загина преди 4-5г. чичо Гошо е теглил и залагал къде ли не Панаира включително дължи пари на ДЕСЕТКИ фирми и на кого ли още не .....от 5-6г. панаира е все на червено ....да им е честито !Във формата която съществуваше преди без модернизация (която струва милиони) панаира няма да го бъде.....то вече го няма!
-1
 
 
сега свинара като вземе панаира тотално и започне да бута палатите и да строи жилища за милионерите ..... чудно дали някой от форумните кълвачи с големите балалайки ще отиде да легне пред багерите :)
ВСЕ ОЩЕ МЕЧТАЯ!
0
 
 
Тя "Марица", скоро щяла да се влива в "Черно море"...
+1
 
 
На Панаира ходихме да пием Кола ,бира и кебапчета , и да гледаме как се скапва Запада. Сега на кого му е нужен . При тези технологий ? Най-много да стане затворен жилищен комплекс ?
-1
 
 
когато ПЛОВДИВСКИЯ панаир НЕ Е пловдивски ;)
0
 
 
Е, то още преди 20-тина години като взеха да западат нещата стана ясно, че са решили да бастисват панаира. Гергов няма нищо общо - той служи на по-горни интереси.
+2
 
 
Добре де, щом няма общо с дупката на Гергов.. защо не ги подариха на Бургас тия акции или на Стара Загора.. така и не става ясно защо точно Варна и защо повече проценти от тези за Пловдив? :) А че панаира си е на Гергов е ясно и тези "дарения" нищо не променят :)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: