Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разтърсваща изповед на бабата на Цвети
Автор: Екип Varna24.bg 09:16 / 22.06.2016Коментари (3)2829
©
"Бабо, аз паднах!". Тези думи успява да изрече гимнастичката Цветелина Стоянова на баба си Цеца минути след като съседи я намират да лежи на тревата зад блок 319 в кв. "Надежда".

Това сподели през сълзи единствено пред "България Днес" бабата на спортистката - пенсионерката Цеца. Жената се съгласи да говори за първи път само пред вестника ни, за да се спрат спекулациите и лъжите около зловещите събития във вторник, 14 юни.

Намираме баба Цеца в жилището й в кв. "Надежда". Жената бърза за почасова визитация в "Пирогов", където ежедневно съобщават какво е състоянието на Цветелина. Въпреки това се съгласява да покани екип в апартамента, за да каже своята гледна точка за случилото се.

Жилището е скромно - навсякъде стари мебели. Там момичето живее с баба си и вече покойния си дядо в последните 10 години - без излишества, без възможности, без лукс. 

Блясък в хола създават единствено десетките спечелени медали на Цвети. По-голямата част от отличията са от времето, когато тя е индивидуалист в гимнастиката, доста преди да стане част от ансамбъла.

Баба Цеца е съсипана, приседнала е до плюшените играчки на Цвети.

"Много ми е трудно да говоря, но ще го сторя пред вас само и единствено, за да се спрат лъжите, нападките и обидите по адрес на отбора и треньорите. Истината е, че не може да се вини Илиана Раева или някой друг. Всички се грижеха изключително много за Цвети. Тя остана много мъничка без майка... беше едва 3-ти клас. 

Треньорките я взеха под опеката си и я гледаха като свое дете. Знаеха, че липсата на майчица е най-тежкото изпитание за едно крехко създание. Илиана Раева идваше тук, носеше й сокове и плодове.

Интересуваше се постоянно от нея и се стараеше да й създава чувство на обич и топлина. Никога не са се карали, никога не е имало неразбирателства между треньорите и състава, нито между самите момичета. Те бяха приятелки, излизаха рядко, но винаги заедно", започва своята емоционална изповед баба Цеца. След което неволно се връща в онзи зловещ следобед във вторник, 14 юни.

"Помоли ме да отида до магазина за ягоди. По нищо не личеше, че нещо се е случвало в душичката й. Губят ми се моменти, но помня, че я видях зад блока да лежи на тревата. До нея стояха едно съседско семейство - мъж и жена. 

Те са я намерили първи след падането, извикали са линейката. Кълна ви се, че в първия момент помислих, че тя е слязла долу. Не съм допуснала вариант да е скочила - най-малкото беше в съзнание и говореше. Каза ми - "Бабо, аз паднах...". 

Не я попитах дали е скочила сама, или случайно е станал инцидентът. Размърда си краката и усети, че едната й маратонка липсва. Помоли ме да я намеря и да я сложа на крачето й. 

От там насетне в съзнанието ми е пълна мъгла. Нямаше място за мен в линейката, дойде внукът ми - нейното братче. Той ме закара в "Пирогов" - връща се назад баба Цеца със сълзи в очите.

Жената не иска и не може да повярва, че Цветелина сама е поискала да се убие. Нищо крайно в поведението й не подсказвало подобно намерение. Бабата признава, че внучката й напоследък страдала от безсъние. Била напрегната, което не е нещо нетипично за състезателите преди големи първенства или олимпиади.

Вече повече от седмица 75-годишната пенсионерка не спира да плаче и трепери за здравето на внучката си.

"Няма причина, разбирате ли! Ако е скочила съзнателно, то е било в някакъв страшен миг на отчаяние. От какво е породено това отчаяние и безизходица - не зная, нямам обяснение. 

Никога няма да я попитам, няма да задам този въпрос. Живот и здраве, да се оправи, да си дойде вкъщи, пак няма да я разпитвам. Лекарите в "Пирогов" също не са я питали, за да запазят спокойствието и психиката й. 

Ако трябва да бъда честна, ще ви кажа, че в първите минути си помислих, че се е подхлъзнала или се е замаяла на терасата. Веднъж аз самата щях да падна, защото ми прилоша, а терасата не е високо укрепена", размишлява баба Цеца.

Вече седмица старицата не спира да плаче и да се моли на Богородица - малка икона, поставена на стената в апартамента й. Според нея е цяло чудо, че Цвети е оцеляла след падане от подобна височина.

"Винаги съм вярвала, че има сила свише. Днес съм убедена, че има Бог. Лекарите също ми казаха, че това е абсолютно нереалистично - не само да остане жива, но и да не е раздробена. Когато я видях в тревата, тя лежеше буквално на 5 см от една тротоарна плочка.

Ако дори само главата й беше паднала на цимента... знаете какъв щеше да е изходът. Прекалено много обстоятелства са я запазили - антените, в които се е удряла, дървото, тревата отдолу. Мисля и премислям всяка минута, че това не може да е случайно", казва пенсионерката.

Според възрастната жена покойната майка на Цвети - Анета, също й помага от небето.

"Искам да отправя призив към обществото - нека не се съдим на сляпо, нека не отправяме толкова категорично присъди. Само Бог знае истината и само той съди по делата ни. Ние, хората, сме жестоки и ме боли, че в този труден момент толкова негативна енергия стига до хора, които са били изключително добронамерени към Цвети. 

Ще помогнете на Цветелина, ако се помолите за нея. Молитвите стигат до нуждаещите се, силно вярвам в това", казва още жената.

През 2006 г. Цеца внезапно губи дъщеря си Анета. 38-годишната жена, майка на Цвети и брат й Найден, умира от инсулт. Съвсем наскоро умира и дядото на гимнастичката. За 75-годишната баба инцидентът с Цветелина е поредното тежко изпитание.

"Чувствам, че отново губя почва под краката си. За мен светът свърши през 2006-а, когато погребах дъщеря си Ани. Трябваше някак си да се съживя в името на Цветелина, да я отгледам, да й дам онова, което Ани не успя. 

После загубих мъжа си, а сега това с внучка ми. Трябвало е да става, било е писано, но вярвам, че тя ще се оправи и един ден всичко ще бъде наред. Този вторник, 14 юни, ще остане само един болезнен спомен за мен и детето", плаче баба Цеца.

Отрупана с медали секция - отличията са спечелени основно по времето, когато Стоянова е индивидуален спортист.

Пенсионерката се разстройва истински от мисълта на какво са подложени в момента съотборничките на Цвети, както и резервата й Любомира Казанова, която трябваше да я замести на Европейското първенство в Израел.

"Милите ми момичета! Не искам да си представям какво им е на тях сега! Дано намерят сили и се изправят. Тъкмо спортът в България леко живна, ще бъде жалко да го потъпчем с омраза и обвинения", капят сълзите на бабата на Цветелина.

Не е гладувала

Напук на всички теории за издевателства и жестоки лишения, Цветелина Стоянова не е имала никакви проблеми с пазенето на диета и специални хранителни режими.

"Сама си следеше и регулираше килограмите. Никога не й се беше налагало кантарът да покаже нещо извън нормите. Не се е оплаквала, че гладува или че й тежи хранителният режим. Тя по генетична линия е фина, стройна и гъвкава.

Все пак и двамата й родители са се занимавали със спорт. Просто няма на кого да се метне едра или пълна. С лекота се справяше - ядеше под час и определени неща, беше горда с това и не се е оплаквала, че не й стига храната", споделя баба й Цеца.




Още по темата: общо новини по темата: 58
01.05.2023 »
03.09.2022 »
04.05.2022 »
06.10.2020 »
24.05.2019 »
01.09.2018 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Бабата на това момиче е силна жена.Дори да прибързваме с изводи и коментари истината е една и може никога да не излезе на бял свят.Аз все се уповавам че щом не се е стигнало до фатален край,значи Бог е отредил да живее.Иска ми се да вярвам че е така...може и без спорт,може и с трудно възстановяване но по важното е да се оправи и да живее.Надявам се да и е писано да живее и да страда по малко и тя и близките и.Не и е писано да умре на 14 юни...дано оживее и преживее този момент.
+6
 
 
Странно, къде изчезнаха злобните коментари от предишните дни или сега някой ще каже, че бабата на Цветелина се притеснява да не я тормозят треньорите!! Най-точно го е казала баба й : "Ще помогнете на Цветелина, ако се помолите за нея!" Нека се помолим всички за младото момиче и да забравим злобата и негативизма!!
ВСЕ ОЩЕ МЕЧТАЯ!
+6
 
 
ПФУУУ...АКО ИМАШЕ ГЕНИЙ В БЪЛГАРИЯ, ТО ЩЕШЕ ДА Е ГЕНИЯТ НА ЗАВИСТТА...ДАНО СЕ ОПРАВИ ТОВА КРАСИВО И ТАЛАНТЛИВО ДТЕНЦЕ...ИМА ТОЛКОВА КРАСИВИ НЕЩА В ТОЯ ЖИВОТ...!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: