Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България вече връща цели влакове заради мигранти
Автор: Екип Varna24.bg 09:18 / 21.06.2016Коментари (0)2718
©
България върна в Гърция товарен влак с мигранти в събота привечер. Композицията не била допусната във вътрешността на нашата страна след проверка в буферната зона на жп гара Кулата заради съмнения, че вози нелегални чужденци. 

Според източници от Гранична полиция влакът е станал обект на съвместна българо-гръцка проверка. Всички вагони са били пломбирани, но отвътре се чували човешки гласове. Това и обстоятелството, че става дума за официално запечатани вагони, накарало българските граничари да го върнат веднага обратно, а гърците без протести да приемат композицията. Не е ясно в колко вагона и колко мигранти е имало, нито в какво състояние са били те.

Това не е първият път, когато чужденци се превозват в жп композиции. Преди няколко дни група от над 50 души, отново идващи от Гърция, бяха хванати в друг товарен влак. Вагоните обаче не бяха пломбирани и мигрантите бяха открити с апаратурата за намиране на хора в затворени пространства, известна като "Туптящо сърце". Групата също бе върната. Всички задържани са регистрирани в центровете в южната ни съседка. Главният секретар на МВР Георги Костов коментира, че "колкото по-скоро се върнат, толкова посланието към всички, които са решили да изберат този маршрут, ще е по-категорично".

Трафиканти се опитаха да преведат през границата ни и нелегални, скрити във влак с магнезиева руда. Те бяха заловени при проверка на полицията на пункта "Капитан Андреево". Единайсет от тях твърдяха, че са от Ирак, а 12 от Сирия. Влакът се движеше по разписание от Турция за Унгария.

Междувременно се разбра, че гръцки каналджия е бил осъден на 103 години затвор от апелативния съд на Додеканезките острови. Според гръцките медии 63-годишният подсъдим е бил арестуван през юни 2015 г. на яхта, превозваща 47 души, от които 14 деца, след гонитба от бреговата охрана. Наложило се полицаите да стрелят, за да спрат кораба. Преди това каналджията успял да свали друга група мигранти на остров Тилос. Тежката присъда е за търговия с хора, фалшифициране на документи и умишлено предизвикано корабокрушение. В България каналджиите обикновено получават условни присъди, защото сключват споразумения с прокуратурата.

Бежанците, разселени в различни държави по света, достигнаха рекордните 65 милиона, сочат последните данни на ООН. Те бягат от войни и бедност, но се сблъскват със стени, строги закони, ксенофобия и човешко неразбиране. От 59.5 млн. през 2014 г. бежанците са нараснали с 10% през 2015 г., или с 50% за последните 5 години. В Германия са подадени 441 900 молби за убежище, като всеки трети кандидат е сириец. Следват САЩ със 172 700 молби. Развиващите се райони са приели 86% от бежанците в света. Тук Турция е водеща с близо 2.7 милиона сирийски бежанци, следвана от Пакистан и Ливан. ООН призова европейските държави да споделят обща отговорност за приемането и разпределението на бежанци. Засега бил постигнат едва забележим напредък по схемата за разпределението на 160 000 търсещи убежище от Гърция и Италия в останалите държави - членки на ЕС. Само 2406 са били преместени в други страни, сочат пък данните на ЕК.



Източник: в. Сега



Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: