Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (7)
Ристосков: Боби да се отърси от мишоците около себе си
Автор: Екип Varna24.bg 11:11 / 11.03.2016Коментари (0)1568
© Bulphoto
Бившият международен рефер Христо Ристосков даде интервю пред "Тема Спорт". В него той говори за скандалите във ФИФА u УЕФА, как това ще се отрази на българския футбол, нужно ли е Борислав Михайлов да си тръгне от БФС и още куп интересни теми.

- Г-н Ристосков, от доста време живеете в Австрия. С какво се занимавате там и защо решихте да напуснете България?
- Виждате, че доста хора напуснаха България, за да търсят щастие другаде. У нас няма среда, в която да се живее нормално. Затова все повече млади хора, и то добре образовани, си тръгват. На мен на този етап ми е по-добре в Австрия, чувствам се прекрасно тук. Занимавам се със собствен бизнес. Тук е по-спокойно. Нещата са no-уредени. Все пак най-големият капитал на една държава е човешкият. У нас обаче стана така, че тези хора, които можеха да изтеглят страната напред, излязоха да работят за просперитета на други държави. На мен тук ми е по-добре особено след като напуснах българския футбол. Не виждам смисъл да работя за нашата омърсена структура, след като съдиите, които изнасяхме мачовете на плещите си, не срещаме добронамереност. Аз никога няма да отида за 300 лева хонорар на даден мач и да ме управляват хора, които си нямат идея как се ръководят реферите и съсипаха цялата структура. Бил съм толкова години арбитър и съм дал нещо. Учил съм се от корифеи в професията като Никола Дудин, Йордан Жежов... повечето от тях в момента не са и между живите, лека им пръст. Съжалявам, но сега да ме ръководи някаква Илонка Джалева ми е обидно. Това е все едно вратарят на Малеш (Микрево) да учи Борислав Михайлов как да пази.

- Било ли ви е някога страх за живота по време на професионалната ви кариера?
- Кого не го е било страх? Още повече, че аз имах случай, в който бях нападнат. Човек трябва да се държи като мъж и да посреща нещата с достойнство. Ако каже някой, че не го е било страх, ще излъже. Нямах случай да ме нападнат на терена, но в живота ми се случи, което е жалко. Не искам да се връщам на тази тема и да я припомням. Жалко е, че в България за една неотсъдена дузпа може да те извадят от съдийството завинаги.

- Изненадаха ли ви скандалите в края на миналата година около Мишел Платини и Сеп Блатер, които оглавяваха УЕФА и ФИФА?
- Още през 2010 година след мача между България и Естония предрекох това нещо точно в интервю пред "Тема Спорт". Ясна ми е картинката. Не искам да се връщам на тази тема, защото, когато приключих със съдийството, пих кафе с Борислав Михайлов в неговия кабинет заедно с Георги Камишев и си казахме някои работи. Те бяха достатъчно добронамерени и коректни. Един ден обаче истината ще излезе наяве. Преди няколко дни също са тарашили в офисите на френската федерация, нещата няма да отминат току-така. Ако мислите, че големите корпорации ще оставят на ритнитопковци като Платини да разпределят милиарди печалба, сте се излъгали. Няма как да стане. Доколкото знам, Борислав Михайлов също е подвел сериозни хора извън държавата и ако един ден го боли главата, ще се сърди на себе си. Моят съвет е да си оправи нещата там, където трябва.

- Може ли да се стигне и до по-далеч с арестите в световния футбол?
- Случващото се е напълно закономерно. Не може да лъжеш големите и да мислиш, че ще ти се размине. Не може Изпълком от 22-ма човека да определя къде ще се играе едно световно първенство. Промени правилата и събери конгрес на ФИФА и дай право на всички членки да гласуват. Какви сте вие, че ще лъжете и едните, и другите и ще си разигравате коня.

- Намеквате, че са се купували домакинства на европейски и световни финали, така ли?
- Прокуратурата в САЩ не е тази в Бирма, както и ФБР не е Трето районно управление. Това са структури, които, като се захванат с нещата, ги довеждат докрай. Тяхната цел не е да арестуват този или онзи, а да кажат истината.

- Ще ви върна към българския футбол. Има ли човек, който дърпа конците на Борислав Михайлов?
- Къде няма задкулисие? В България навсякъде има задкулисие, включително и във футбола. Борислав Михайлов един път завинаги трябва да се отърси от мишоците, които ги е насъбрал около себе си, ако иска това, което е направил като футболист, да не отиде на кино. Трудно се гради имидж, а може да се развали за един ден. На Балканите навсякъде обаче има задкулисие.

- Има ли политически натиск отнякъде върху Боби? Левски му поиска оставката преди време. Кой обаче стои зад този ход от страна на "сините"?
- Не знам кой му е поискал оставката от Левски. Знаете, че за да направите конгрес, трябва да имате половината от гласовете на клубовете. Има процедура, която е сложна и трудна.

- Не е ли точно там голямата мафия, защото доста клубове са фантоми?
- Това може да го провери Прокуратурата. Нека кажат колко клуба развиват дейност. Това обаче не е толкова важно. Стани да седна, че да дойде друг. Трябва алтернатива, с която нещата да тръгнат към по-добро, а не да пристигне някой, с когото да стане още по-зле. Нужно е да се помисли генерално. Не само Боби е виновен за това състояние на футбола, нека не заравяме глави в пясъка.

- Кой друг е виновен? Изпълкомът ли?
- Поддържам добри отношения с голяма част от хората в Изпълкома. Ще им кажа само, че е обидно на човека, който ръководи съдиите, да му честитим осми март. Аз ако съм на мястото на Кирил Домусчиев и Гриша Ганчев, веднага ще напусна.

- Пионка ли е Борислав Михайлов на някого?
- Навсякъде има задкулисие на Балканите. Може някой да го управлява, но... Видяхте, че без ЦСКА и Вечно дерби първенството не е интересно. Какъв е този шампионат без мач номер едно? Кой правеше компромисите, за да се стигне дотук с ЦСКА?

- Възможен ли е проектът "Висша лига" и връщането на ЦСКА, Литекс и Локомотив (София)?
- Проектът не е лош. Трябва да се направи нещо, защото станахме за посмешище. Имаме 4 мача на кръг... С толкова срещи нито футболисти може да изградиш, нито рефери. Идеята трябва да се реализира реално, а не само на моабет. Другото, което е важно, е кой ще даде гаранция за Висшата лига. Но все ми се струва, че този проект ще стартира, когато евреите се върнат от жътва. Нали знаете, че ние сме най-силни само на приказки. В нашата държава само се обещава. Кой ще определи критериите и ще даде гаранция,, че футболистите и персоналът на Монтана ще си получат заплатите? Питам ги кой ще определи Съдийската и Дисциплинарната комисия. Това е сложен процес, а не само да си говорим празни приказки. Дано се реализира този проект, който да е с поне 14 отбора. Но в тези клубове трябва да се ангажират умни хора, които да превърнат футбола в реален бизнес.

- Може би ходът е с цел ЦСКА да се върне и да се вдигне гледаемостта, която е спаднала сериозно през този сезон?
- Нормално е да е паднала. ЦСКА и Левски имат над милион фенове. Как без такъв мач ще има първенство? Без тях шампионатът все едно е на един крак. На всички е ясно, че без ЦСКА първенството не е същото и дрънка на кухо.

- Марк Бата се зае с българските съдии. Ще се вдигне ли нивото?
- Марк Бата го интересува само да вземе парите и да си ходи. Никога няма да му пука за българските съдии. Все едно мен да ме интересуват френските. Това е отново див популизъм, който цели да се размиват отговорностите. Сега ще го докараме него тук, уж да извършва някаква дейност, но в същото време пак назначенията на съдиите ще се управляват от Изтока, там някъде между Сингапур и Малайзия. Няма как този да оправи съдийството. Работа на Боби и Изпълкома е да решават за комисиите. След като са решили да се обградят с индивиди, които гледат само да хапват бучка сиренце на клечка...


Още по темата: общо новини по темата: 109
08.03.2016
07.03.2016
03.03.2016
01.03.2016
23.02.2016
22.02.2016
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Участници от 9 държави мерят сили в Международен турнир по фигурно пързаляне край Варна
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Звезда на Варна подкрепя съотборничките си на Държавното по художествена гимнастика
Англия се измъкна в края срещу Белгия в дъждовен Лондон
Германия се засили преди ЕВРО 2024 с успех и над Нидерландия
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: