Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Само 188 души са останали в бежанския лагер в Харманли
Автор: Екип Varna24.bg 10:21 / 14.12.2015Коментари (1)2491
© 24 часа
Алеман, Алеман (Германия, Германия - б.а.). Това е най-често произнасяната дума в бежанския лагер в Харманли тези дни, пише 24 часа.

Огромният плац на бившите казарми е празен. Неколцина момчета играят футбол в единия край, а в другия няколко 3-4-годишни разхождат детско камионче. В 11 ч двама-трима тръгнали или връщащи се от пазар в центъра пресичат огромните и пусти пространства.

На фона на бежанската криза в Югоизточна, Средна и Западна Европа гледката тук е твърде странна - лагерът е почти празен. Броят на търсещите международна закрила и чакащи процедурата по признаване на статут, която трае от 3 до 6 месеца, е символичен.

"Капацитетът на транзитния център е 2710 души. При екшън план с използване на общите помещения за поставяне на допълнителни легла той може да поеме 3500 човека. В момента настанените са 188. 20 от тях вече са със статут, така че може да се каже, че реалната бройка е 168 бежанци.

Вярно е, от създаването си преди 2 г. центърът не е бил толкова празен", каза шефът на институцията към Държавната агенция за бежанците Йордан Малинов. Почти 100% от обитателите на най-големия у нас лагер са семейни двойки с деца, несемейните са мъже, настанени в една стая.

"Всичко започна с прословутото изказване на немската канцлерка Ангела Меркел, че емигрантите са добре дошли в Германия - това отприщи процеса. На 18 септември т. г. при нас имаше 1800 души. Постепенно кандидатите за убежище напуснаха. Предпочетоха да намерят път до Западна Европа, без да преминават процедурата в друга страна - членка на ЕС, от Източна Европа", допълни Малинов.

Подобно е положението в останалите центрове за бежанци в България, уточниха от представителството на Върховния комисариат по бежанците към ООН у нас.

"Бегълците идват, регистрират се и няколко дни по-късно си тръгват", описва Малинов.

Центровете са отворен тип общежитие. Пропускателният режим е пожелателен. С картата за регистрация лагерът може да се напусне по всяко време. Вътрешните правила обхващат времето от 8 до 20 ч. Съществува и вариант на регистрация на външен адрес, ако имат финансова възможност. Или пък да получи отпуск до 7 дни с разрешение на коменданта.
Няма положение, при което можем да спрем чужденец, решил да напусне самоволно. Ние не сме затвор. Не можем да вървим като пъдари и да ги прибираме, казват от управата на лагера. След 72 часа отсъствие тя праща писма на служба "Миграция" в МВР и на ДАНС, които ги обявяват за издирване. Оттам отговорностите са на органите на реда. 

Според Малинов напусналите без санкция центъра са вече хиляди. От началото на годината след докладни от РПУ са подадени за национално издирване 485 чужденци. Петима от тях са установени в София, заявиха от ОД на МВР - Хасково.

Според хора от системата на министерството процедурите се усложнявали от обстоятелството, че веднъж при залавяне на границата нелегалните се представяли под едно име, а в бежанските лагери - с друго.

Какво обаче става с напусналите? По закон процедурата за бежански статут се прекратява и те стават отново нелегални, въпреки че това не е в техен интерес. Къде са сега те - вероятно повечето отдавна не са в България и са успели да тръгнат към Западна Европа.

"Тръгнах със семейството си от Сирия. Първо преминахме в Турция. Предложиха ни по-бърз и сигурен път по море - към Гърция или Италия. Цената обаче бе твърде висока: за мен, съпругата и трите ми деца искаха 6000 евро.

Нямах толкова пари и затова предпочетох пътя през България. Тук съм от 4 месеца, очаквам скоро да ми дадат документите, за да мога да замина. Ще тръгнем за Германия. Имам там син, той ще ни поеме като начало. Хората в България са добри към нас, но страната ви е бедна. Няма пари, няма бизнес за нас, не знаем и езика", разказва Абдулбаки Харадж.
"Аз и моите родители вече имаме статут. Тук сме почти половин година. Налага се да останем още седмица-две. Чакаме превод на пари от Сирия, за да заминем в Германия", категоричен е 22-годишният Ахмед.

Има обаче и друг фактор за опразването на центъра - от известно време насам като че ли мигрантският натиск към България е понамалял.

"За последните седмици на ден регистрираме по 10-ина души", уточнява шефът на лагера. Малинов не смята, че феноменът с бягствата крие заплахи за националната сигурност - така или иначе чужденците с рискови профили се установявали още при пристигането на наша територия.

В същото време ситуацията с битовите условия и капацитет на персонала вече коренно е променена. В момента тече саниране на спални помещения. Центърът дава работа на 57 щатни, още 20 са назначените по програма "Фуми" на ЕС. 

"Един ден може да се окаже, че сме повече от хората, за които отговаряме. Не се знае дали няма да дойде момент за съкращения", разсъждават редови служители.

"Работим с обществени поръчки, които са възложени при запълняемост над 1000 души", признава шефът Малинов.

Разходите за ток и вода са спаднали драстично. Поръчаните и доставени храни обаче вече са свърхколичество. Комисии проверяват всеки месец дали сроковете за годност не изтичат. Ако даден продукт е на края на валидността си, се налага да бъде подменян и запасите да се преразпределят.

В момента тече и нова обществена поръчка: в лагера в Харманли трябва да бъдат доставени мобилни фургонни жилища за още 400 души. Те били поръчани от Европа през миналия декември. Те щели да бъдат използвани при кризи по границите ни - например, ако от Македония внезапно проникнат много мигранти, фургоните щели да бъдат позиционирани там.



Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 14.12.2015 г.
+2
 
 
И пак стигаме до мързеливото и нищо неправещо МВР. Те ги обявяват за издирване,но после никой не си прави труда да ги търси.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: