Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ООН: Не можем да осигурим помощ за 60 милиона мигранти
Автор: Екип Varna24.bg 11:39 / 04.11.2015Коментари (0)2577
©
"Сборът от ресурсите на агенциите на ООН, на Червения кръст и на хуманитарните организация вече не е в състояние да осигури закрила и животоспасяваща помощ, от каквато се нуждаят 60 милиона души, прокудени от война и гонения",заяви върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, предаде Ройтерс, цитиран от Стандарт.

Гутериш коментира проблемите в хуманитарния сектор пред Комитета по правата на човека в Общото събрание на ООН.

Според върховния комисар правителства, отделни личности, компании и фондации са предоставили на службата на ООН за бежанците рекордните 3,3 млрд. долара през изминалата година. Той подчерта, че бюджетите за хуманитарна помощ не са достатъчни, за да покрият дори минимума и резултатите от това вече са налице.

По думите на върховния комисар правителства, отделни личности, компании и фондации са предоставили на службата на ООН за бежанците рекордните 3,3 милиарда долара през миналата година. Той изтъкна, че средствата за хуманитарна помощ не са достатъчни, за да покрият дори минимума от нужди и резултатите от тази ситуация вече са налице.

След няколко години в изгнание над четирите милиона сирийски бежанци, които се намират в съседните на Сирия страни, са изчерпали спестяванията си и са изгубили надежда за политическо решение на вече почти петгодишния конфликт. В момента 70% от сирийските бежанци в Ливан живеят в крайна бедност, както и 86% от тези, които са потърсили сигурност и убежище в Йордания, каза Гутериш.

Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) се старае да осигури парична помощ и материали за подслон за растящия броя крайно уязвими семейства. Върховният комисар напомни, че по-рано тази година Световната продоволствена програма на ООН беше принудена да съкрати помощта си с 30%. Това кара много бежанци да мислят, че международната общност е на път да ги изостави.

С ескалирането на бежанската и миграционна криза в Европа беше заявена готовност за допълнителна финансова подкрепа за бежанците в съседните на Сирия страни. Според Гутериш, обаче, колкото и да са уместни и навременни тези допълнителни средства, те не биха решили огромният натиск, пред който са изправени организации като ВКБООН.

Нужно е спешно преразглеждане на начина, по който се финансират хуманитарните акции, тъй като е "ясно, че хуманитарните ресурси са крайно недостатъчни за справяне с огромното нарастване на нуждите, което наблюдаваме в последните години в Африка, Близкия изток и другаде по света", каза върховният комисар.

По думите му при 34 апела за оказване на хуманитарна помощ на 82 милиона крайно нуждаещи се по света, са финансирани едва 46%.

Най-вероятно ВКБООН ще получи по-малко от половината от парите, които са му нужни, за да отговори на всички нуждаещи се през тази година.

Според Гутериш ЕС има капацитет да се справи с кризата, но осъществяването на схемата за разселване е твърде бавно. Има спешна нужда от приемни центрове, регистрация и проверка на десетки хиляди хора, смята той.




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: