Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Габриел: ЕС трябва да гарантира по-ефективно управление на външните граници
Автор: Екип Varna24.bg 10:52 / 29.10.2015Коментари (0)2594
© Impact Press Group
ЕС трябва да гарантира по-ефективно, модерно и бързо управление на границите си, като засили процедурите за проверка на контролните пунктове. Тринадесет страни-членки вече имат своя собствена система за регистриране на влизащи и излизащи граждани на трети страни. Това е сигнал, че ЕС трябва да се движи напред с по-бързи темпове и сътрудничеството относно защитата на външните граници на Съюза да се превърне в правило с прилагането на пакета "Интелигентни граници". 

Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел при обсъждането в пленарна зала на пакета "Интелигентни граници" с комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. Дебатът се проведе преди представянето на новия законодателен пакет на Европейската комисия, предвидено за 2016 г., и е следствие от заключенията на голям брой проекти, ръководени от ЕС.

Пакетът ще съдържа два елемента: предложение за система за регистриране на влизащи и излизащи, която ще изчислява дължината на престоя на граждани от трети страни, и предложение, свързано с регистрационна програма на пътници, която ще улеснява процедурите за гранична проверка на често пътуващите.

Мария Габриел обърна внимание на няколко ключови елемента, необходими за структурирано и систематично сътрудничество в Европейския съюз. "Прилагането на системата за интелигентни граници ще осигури ефикасната обмяна на информация не само между отделните национални структури, но също така между Европол или Интерпол. Например ще може да се открива дали откраднати паспорти са все още в употреба чрез автоматично консултиране с техните бази от данни. Време е да променим начина на действие, като превърнем сътрудничеството в правило, а не в изключение", посочи Мария Габриел.

Тя отбеляза необходимостта от пълно използване на потенциала на системата, като се гарантира достъп на силите на реда до нея по примера на Шенгенската информационна система (ШИС) или Визовата информационна система (ВИС). Нужно е също да се предвиди достатъчно дълъг период на съхранение на данните, за да има системата истинска стойност.

"Настоявам върху необходимостта системата за интелигентни граници да функционира на всички видове граници - морски, сухоземни, въздушни. Настоящата ситуация ни показва, че не можем да приоритизираме едни граници за сметка на други. Доверието в ЕС на международната сцена зависи и от неговия капацитет да осигурява пълна сигурност на своите територии. "Да" на мобилноста, но също така и "да" на сигурността", обобщи зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел.

 




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: