Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бойко Борисов във Варна: Страната ни е потенциално застрашена от бежанския натиск
Автор: Екип Varna24.bg 12:04 / 09.10.2015Коментари (1)3455
Страната ни е потенциално застрашена от бежанския натиск, но ако се наложи имаме уверението на Европейския съюз, че ще ни окаже незабавна помощ. Това заяви след срещата си председателя на Европейския съвет Доналд Туск в резиденция Евксиноград премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Varna24.bg

"Много ясно, твърдо и на последния европейски съвет и сега, в нашите разговори аз съм заявил, че България подкрепя, държи да се направи свободна зона за сигурност на територията на Сирия. Защото е хубаво тези хора да бъдат държани близко до родните си места и дай Боже този конфликт да свърши по-бързо, защото да могат да си се приберат. Изразил съм подкрепата си и към турския премиер. Всичко останало е много рисково, голям проблем за държавите от ЕС, в това число и за България. И аз в присъствието на Доналд Туск обясних какви ресурси харчи България, какви пари като камондировъчни, транспортни разходи, амортизация на техниката и на армията, полицията , жандармерията...В този дъжд, в тази кал, цяла зима тези хора при нечовешки условия работят в планините, за да осъществяват сигурността на Шенген", подчерта Борисов. 

Затова той благодари на граничари, полицаи и военни, които са на границата, в полето и горите, за да пазят шенгенското пространство и външната граница на ЕС.

"Много ясно казахме това, че не се планира изграждане на нови бежански центрове, защото в момента благодарение на всичките мерки по границата ни, не само сухопътната, а и в Черно море, не е необходимо на този етап такава мярка. Дай Боже това да продължи. На Европейския съвет запознах колегите, че в същия ден когато кацнахме там дойде писмо от турския премиер, че 40 000 души са дошли на Одрин. По времето на съвета аз им казах, че има огромен натиск. 

300 000 официално чакат в Истанбул. Истанбул е на няколко часа път от нашата граница и в България би могла да възникне ситуация. Ако са 1000, 5000 души ще ги опазим, но ако дойдат 300 000 души как ще ги спрем- с пушки ли? Затова казах на колегите, ние сме потенциално застрашени! Искам да чуя вашето мнение, ако се случи това, дали разполагам с тяхната солидарност като Гърция и Италия, Австрия и Унгария? И отговорът беше - Да, разбира се, имаш ли нужда, идвай, ще ти помагаме!" , коментира още премиерът.

"Скъп наш гост, голям приятел на България, бивш премиер на Полша, сега най-висшата инстанция в Европа-председател на Европеския съвет", така Бойко Борисов представи своя гост в резиденция Евксиноград днес Доналд Туск.

Желанието да се срещнат именно тук Борисов обясни така:"Носталгия от миналото за нашето Черноморие и за Варна, а и като наша морска столица, уговорката ни беше за август, юли, септември, ето стана и октомври, но тъй като и аз държа на обещанията си и той, направихме срещата тук."

"Благодаря ти г-н Борисов, благодаря ти Бойко, благодаря ти, прятелю", отвърна Труск.

"За втори път съм в Евксиноград, преди посетих това място като премиер на Полша и сега отново съм впечатлен от тази перла на българската архитектура. В момента знам,че част от варненското културно наследство е в Брюксел, очаквам с нетърпение да видя изложбата на златните съкровища и да видя най-старото златно съкровище, познато в цяла Европа. За съжаление европейската програма не ни позволява да водим много дискусии за красива архитектура и златни съкровища. Днешната ни дискусия се насочи по най-важният въпрос от Европейската програма-бежанците и миграцията", уточни Туск.

"България граничи с Турция, Гърция и бившата Югославска република Македония. Всички тези страни се намират под сериозен миграционен натиск. България засега се справя добре със ситуацията на границите си. Това са също и граници на ЕС и аз наистина се отнасям с уважение към вашите усилия. Ние много добре разбираме колко много ресурси използвате, за да защитите турските и гръцките граници. За мен това е ясно доказателство, че вие сте готови да бъдете част от Шенгенското пространство и заслужавате похвала за активното участи е в операциите на Фронтекс в другите държави-членки. Това е още едно доказателство за вашата ангажираност към европейската солидарност. Но солидарността е двустранна и ако възникнат допълнителни трудносит на границите на България, могат да се разгледат възможности за предоставяне на подкрепа от ЕС под формата на финансова или друга помощ", заяви председателя на съвета.

И още: "Мисля, че днес България е най-добрият пример за охрана на границите за останалите държави-членки. Но ние трябва да сме реалисти и да пренасочим дебата от това как да се справим със симптомите към това как да се справим с основните причини. В резултат от специалният европейски съвет, който се проведе на 23 септември, в момента има едно общо виждане между всички държавни и правителствени ръководители на ЕС, че възстановяването на контрола по външните граници на ЕС е нашата основна задача и основна хуманитарна политика в областта на миграцията".

От изявлението на Туск стана ясно още, че на неформалното заседание на държавните и правителствени ръководители миналия месец е постигнат напредък към намиране на решение за хаоса който се наблюдава на външните граници на ЕС. Членовете на съвета отново ще заседават следващата седмица , за да се предприемат по-нататъшни насоки за работа, което ще включва и засилване на сътрудничеството с Турция. 

Според Туск било положително това, че Бернардино Леон предложил създаването на Национално правителство на единството в Либия. Той заяви, че насърчава всички страни и партии да не губят тази възможност, защото Либия разполага с прекалено малко възможности за постигане на траен мир.




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Какув натиск бе олигофрен , затваряш границата и краи ! Никакви терористи,да се знаеше,че са само невинни ок , но доста от тях са по прикритие !
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Бюджет на Варна 2024 г.
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: