Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България се мобилизира за голяма бежанска вълна
Автор: Екип Varna24.bg 09:14 / 18.09.2015Коментари (0)2730
© Impact Press Group
Правителството изпраща солидно военно подкрепление на границата с Турция. Военният министър Николай Ненчев анонсира заминаването на 160 души още вчера, до края на седмицата в пограничните райони и на самата бразда ще бъдат разположени 1000 военни заедно с техника, пише "Сега". 

Изпращането им е било подготвяно през последните три дни, но това не попречи на МВР да твърди, че няма проблем с прииждащите мигранти. От няколко дни в Одрин има поне 2000 души, които искат да влязат в България, за да продължат към Германия, хиляди други вървят пеша от Истанбул към Одрин.

Планът за разполагане на военните е бил подписан от премиера Бойко Борисов в четвъртък сутринта. Главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че военните ще изпълняват рутинни действия по охрана на границата. Това ще включва съвместни патрули с граничната полиция, която ще бъде водещата, защото познава обстановката по-добре. Граничните полицаи са няколкостотин. Бронирана техника няма да се използва, само високопроходими автомобили заради трудния терен.

Извънредните мерки са отговор на усложнената обстановка в ЕС, обясни главният секретар. По думите му българските власти работят добре с колегите си от Турция и това не трябва да се тълкува като недоверие спрямо тях. Костов обясни, че България може да се справи с натиска. "Твърдо решени сме да се противопоставим на всяко незаконно проникване", заяви той.

Главният секретар не пожела да коментира информацията, че през последното денонощие от границата са върнати над 200 мигранти. Той обясни, че има данни за 660 души, които доброволно са се отказали да влязат у нас. На турската граница били задържани 34 души, а на сръбската - 39. Пред Нова телевизия обаче вътрешният министър Румяна Бъчварова каза, че има дни, в които по 400-500 души са задържани на границата. Заедно с доброволно върналите се това означава, че поне по 1000 души на денонощие се опитват да влязат от Турция.

За последните 6 месеца в България полицията е задържала близо 19 хил. мигранти, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. За сравнение от началото на годината до 14 май по данни на МВР в България бяха влезли само 3256 души. Само на 3700 от тези 19 хиляди е даден бежански или хуманитарен статут. "Това, което е различно от предходни години, е именно нежеланието на тези, които задържаме, да останат в България и да получат закрила тук. Към края на август от 14 600 души, които бяха предадени в центровете, над 13 000 са ги напуснали", обясни Гунев. По думите му на седмица граничната полиция задържа 1500-2000 души, които напускат страната до няколко дни.

Данните на граничната полиция сочат, че през последните 9 месеца има 70% скок в каналджийството по границата. От началото на годината 283 души са осъдени за незаконно превеждане на мигранти. В масовия случай те получават условни присъди. Ефективни са наказанията само ако човекът е вече осъждан.

Въпреки извънредните мерки Бъчварова продължи да твърди, че не трябва да се стига до истерия. Тя заяви, че МВР наблюдава струпаните в Одрин над 1000 души, които се готвят да преминат в България. "Вчера турските колеги успяха да върнат голяма част от тях. В рамките на техните възможности връщат тази групи хора", заяви тя. Вътрешният министър каза още, че България няма да употребява сила, а само ще задържа незаконно преминалите, ще им взема пръстови отпечатъци и ще ги настанява в регистрационни центрове.

Миналата година на границата с Турция са задържани 4467 души, което е с 60% по-малко в сравнение с 2013 г., когато са били 11 243, съобщи доклад на Българския хелзинкски комитет, МВР и Върховния комисариат за бежанците на ООН за 2014 г. На 6400 души е отказано влизане и са били върнати обратно, основно в Турция, заради нерегламентирано влизане или пребиваване или поради липсата на валидни документи за самоличност. Основните страни на произход на недопуснатите отново са Сирия, Ирак и Афганистан.

По думите на Бъчварова страната ни може да поеме 500 бежанци от разпределените вече по квоти за различните държави 40 хил. души. "Никола Саркози каза, че в периферията трябва да има регистрационни центрове. Ние нямаме интерес у нас да има регистрационен център, но сме длъжни да го направим. Става въпрос за човешки същества, които са застрашени. Предложението за релокация на определен брой бежанци е свързано с финансиране. Затова е последното предложение да се сформира фонд", каза тя. 

Външният министър Даниел Митов остро се изказа срещу квотния принцип. 

"Трябва да се създаде международна коалиция, която да се занимава специално с разрешаването на проблема в Сирия. Европа не бива да стимулира бежанската вълна. Бежанският статут не дава право за оставане на територията на ЕС завинаги - тези хора ще бъдат върнати веднага, когато се оправи положението в техните страни", заяви той и допълни, че трябва да се изградят бежански центрове извън територията на съюза.



Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Бюджет на Варна 2024 г.
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: