Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Депутат: Ще бъдем първата държава в света, закрила ядрена централа
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 14.02.2015Коментари (5)1369
©
Исках българският народ да чуе от Вас като министър, че Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" бяха изведени от експлоатация напълно здрави и годни. Ние ще бъдем първата държава в света, която ще закрие ядрена централа, каза народният представител от "Патриотичен фронт" Славчо Атанасов в реплика към министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

"Друг такъв случай няма и ние пак ще сме пионери в света. Искам да напомня, че други държави, като Чехия, като прибалтийските държави, запазиха ядрените си централи, без това да им попречи да влязат в Европейския съюз. Докато в България си прехвърляхме топката на "вашето" и "нашето" правителство, истината е, че сега сме изправени пред затварянето и на Пети и Шести блок. Това е резултат от една безотговорна политика на ред правителства по отношение на българската енергетика", каза още Атанасов от парламентарната трибуна. 

От енергиен център на Балканите, ние се превръщаме в един "сладък" потребител, защото централата на "Черна вода" в Румъния, която е с френски и канадски капитали, вече работи, а двете турски централи, които в момента се строят от Русия, също ще бъдем техен клиент в най-скоро време, обобщи народният представител от "Патриотичен фронт".

На неговото питане относно състоянието на Трети и Четвърти блок на АЕЦ при тяхното спиране, министър Петкова отговори, че към момента на спиране, блокове три и четири са отговаряли на изискванията за безопасност и са били в експлоатация. 

За периода от 1991 година до 2005 са изпълнени три програми за модернизация на стойност 311 милиона долара. До края на 2005, за подобрения на безопасността на Трети и Четвърти блок в съответствие с условията от дългосрочните лицензи за експлоатация, дадени от Агенцията за ядрено регулиране, са изпълнени допълнително още проекти на стойност 14.3 милиона долара. 

По решение на българското правителство в изпълнение на поетите ангажименти от Република България в Договора за присъединяване към Европейския съюз, Трети и Четвърти блок на АЕЦ са изключени от електроенергийната система на 31 декември 2006 година.

Министър Петкова каза още, че процесът по извеждане от експлоатация на двата блока е необратим, защото това е условие, поставено в член 30 от Протокол относно Условията и договореностите за приемане на България в Европейския съюз. 

Ангажиментът за това е поет още през декември месец 1995 година. Към настоящият момент програмата за извеждане от експлоатация на площадка "Козлодуй" е в напреднал етап на зпълнение. Блоковете Трети и Четвърти са с отнети лицензи за експлоатация, като съоръжения за производство на електроенергия.

Съгласно предоставения в Агенцията за ядрено регулиране План за извеждане от експлоатация, необходимите финансови ресурси, обезпечаващи дейностите по извеждане от експлоатация на блокове от Първи до Четвърти през периода 2003 - 2030 година, са оценени на 1 милиард 106 милиона и 987 хиляди евро. 

"В ядрената стратегия на България не е предвидено рестартиране на блокове Три и Четири. Една процедура по издаване на нови лицензи за експлоатация на двата блока, което ще е в грубо нарушение на Договора за присъединяване на България към ЕС, би продължило поне 6 години, с неизвестна оценка на разходите по модернизация на двата блока", каза още Теменужка Петкова

Тя допълни също, че като министър не счита, че има правно основание да се прекрати програмата за извеждане от експлоатация на блокове Три и Четири на АЕЦ и тяхното повторно пускане в експлоатация. Енергийният министър подчерта в реплика към Славчо Атанасов, че удължаването на живота на Пети и Шести блок е приоритет на сегашното правителство. 

"Този процес минава през два етапа, единият вече е завършен, сега се работи по втория етап и няма място за притеснение за двата реактора", каза още Теменужка Петкова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.02.2015 г.
+1
 
 
това са политики на миглена кунева и соломон паси , все продажници и евреи.
Aнонимен
на 14.02.2015 г.
0
 
 
Не е важно да сме първи или единствени,важно е да останем енергийно независими,поне доколкото това е възможно с тези непрекъснато авариращи 5 и 6 блокове!
Aнонимен
на 14.02.2015 г.
-1
 
 
Не сме първите - до Вилнюс има закрита ядрена централа. Да не се изказва неподготвен. Сигурно има и други.
+2
 
 
Пълна безотговорност! Всичко са подписвали даже със завързани очи, само и само да сме в ЕС на ВСЯКА ЦЕНА!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: