Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Джипита не искат да лекуват бежанците, предлагат им по 14 лв. на час
Автор: Екип Varna24.bg 09:27 / 26.09.2014Коментари (4)4447
© Impact Press Group
Джипита масово отказват да записват в пациентските си листи бежанците от най-големия лагер в страната - този в Харманли, показа проверка на "Монитор". Това ограничава достъпа на имигрантите до специализирана медицинска помощ и на практика такава им се оказва само когато случаят стане спешен.

От 14 лекари в Харманли само трима са се престрашили да запишат бежанци, при това в много скромния размер от общо 29 пациенти. В същото време в лагера в момента има 1100 души, от които над 350 деца.

Причините за това са няколко, уточниха медици от града. На първо място е езиковата бариера, която била голяма пречка за диагностицирането на болния. Друг проблем бил етническото и религиозно различие - жените отказвали да се съблекат пред лекар мъж, а съпрузите им ставали агресивни.

Освен това нямало как да се следи дали предписаното лечение се изпълнява. "При евентуално усложняване на състоянието на болния, контрата ще остане у нас, макар да не сме виновни", оплакват се от харманлийската доболнична помощ.

Друга съществена причина е, че листите на малкото местни лекари и сега са препълнени, след като обхващат не само града, а и селата в общината. Ако пациентите им надвишат 2500 души, те по закон са длъжни да наемат втори лекар, което би ограничило доходите им. Освен това джипитата се тревожат, че макар бежанците да са осигурени от държавата сега, това няма да продължи след получаването на статут. Тогава те ще трябва да се грижат за осигуровките си сами, което било под съмнение заради крайното им нежелание да търсят и започнат работа.

В резултат на тази ситуация медицинското обслужване на настанените в харманлийския лагер е постоянен проблем. Една от само двете линейки за общината почти винаги е ангажирана със спешни случаи на бежанците. Липсват обаче специалисти, които да следят за хронични или обострени здравословни проблеми, които с времето се задълбочават. Такъв е случаят с 50-годишен сириец с диабет, който в резултат на усложнения

получил и кардиологични проблеми и възпаление на очния нерв. След като състоянието му станало твърде сериозно, се наложило мъжът да бъде изпратен за лечение в болница в София.

Положението с медицинските грижи в лагера бе закърпено за няколко месеца от "Лекари без граница", които бяха пратили 4-ма медици, но техният мандат приключи още през пролетта. В момента ръководството на лагера е наело на граждански договор лекар педиатър, медсестра и фелдшер. Техните грижи обаче са крайно недостатъчни, а и те не могат да издават направления.

За да реши проблемът с медицинските грижи в центровете за настаняване, Държавната агенция за бежанците е обявила обществена поръчка за набиране на специалисти. Търсят се гинеколози, психолози, зъболекари, доктори за "вътрешни болести" или "обща медицина" с обявено заплащане 14 лв. на час. Набират се и медицински сестри за 6 лв. на час.

Отделно агенцията организира профилактични прегледи на всички над 300 свои служители, които работят с бежанците.




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
При обявено заплащане 14 лв/ час и при 8 часов работен ден 22 работни дни в месеца това прави 2464 лв. Ако наистина се плащат такива пари, няма всеки трети завършващ медицина да се "разхожда" с куфар и билет до терминал 2 ;)
+1
 
 
И аз ставам агресивен моита кат нище да съ саблече в доматите .
+3
 
 
"...жените отказвали да се съблекат пред лекаря, а мъжете им ставали агресивни..." ЗАЩО ТРЯБВА ИЗБОЩО ДА ПРИЮТЯВАМЕ ТИЯ ПРИМИТИВНИ СЪЩЕСТВА ???
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: