Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Ройтерс": България изнася оръжие за Асад
Автор: Екип Varna24.bg 09:30 / 18.01.2014Коментари (0)3002
©
Стрелково оръжие за правителствената армия на Сирия пристига от България, съобщава агенция "Ройтерс".

Русия е засилила доставките си на въоръжение за режима в Сирия, включително бронирани машини, безпилотни самолети и бомби с прецизно насочване и част от него идва от България, твърдят източници на "Ройтерс".

Според агенцията това става или директно от Русия, или чрез търговски схеми, в които участват доставчици от България, Румъния или Украйна. "Там има изобилие от съветско въоръжение, а доставчиците от този район не смеят да разочароват руснаците", поясняват източници от международната оръжейна търговия, познаващи движението на този тип стоки в Близкия изток.

В материала на агенцията руската оръжейна помощ се определя като една от основните причини за задълбочаване на гражданската война в страната, която е вече отне живота на поне 100 000 души и е превърна в бежанци над 4 милиона.

Говорител на българското министерство на външните работи е обяснил за "Ройтерс", че междуведомствената комисия за оръжейна търговия не е издавала никакви разрешителни за оръжейни сделки за Сирия. "Разполагаме с данни, показващи, че България не е разрешавала никакви продажби на оръжие за Сирия", казва той.

Румънската страна още не е реагирала на публикацията, а украинското външно министерство казва, че вече са отрекли миналата година подобни твърдения и че през май 2011г. доброволно и напълно са спрели военното и техническо сътрудничество със Сирия.

Сирийските бунтовници разчитат предимно на импровизирано оръжие и това, което успеят да вземат от армейските складове.

Но източник на "Ройтерс" казва, че "десетки Ан 124 (руски транспортни самолети - бел.ред.) пренасят бронирани машини, разузнавателно оборудване, радари, системи за електронна борба, резервни части за хеликоптери и различни оръжия, включително авиационни бомби с прецизно насочване".

"Руски съветници и специалисти по разузнаване осъществяват денонощно наблюдение с безпилотни самолети. Така те помагат на сирийската армия да следи позициите на бунтовниците, да анализира капацитета им и да нанася срещу тях прецизни артилерийски и въздушни удари", казва източник, пожелал анонимност.

Източници от средите на сирийската опозиция казват, че част от доставките са пристигнали на летището в Латакия преди около три седмици. Други пратки влизали през товарните пристанища в Тартус, където има техническа база на руските военоморски сили и Латакия.

Източник от оръжейните среди казва: "Определено в Сирия влиза оръжие и Русия осъзнава, че трябва да задържи Асад на власт, ако иска да запази това, които има там, особено запаси от петрол и газ". През декември руската "Союзнефтегаз" подписа сделка за 90 милиона долара с петролното министерство в Дамаск за проучване и добив на петрол от блок с площ от 2190 кв км в Средиземно море срещу сирийския бряг. Сирийски специалисти от сектора са убедени, че техните териториални води крият значителни петролни или газови резерви. Като илюстрация те сочат към откритията, направени вече в морето край Израел и Кипър, както и проучванията в ливански води.

Трябва да се отбележи, че ако информацията на "Ройтерс" се окаже вярна, това означава, че новото българско правителство е направило сериозен външнополитически завой. В края на мандата на ГЕРБ на териоторията на страната бе организирана среща на опозиционните фракции, а посланика на Сирия в София беше изгонен.




Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Олиото стигна цената на зехтина
Дете почина в училищен двор в Казанлък
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: