Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Камери дебнат бежанци от Черно море
Автор: Екип Varna24.bg 10:37 / 25.09.2013Коментари (3)2844
© Impact Press Group
За втора вълна от сирийски бежанци, но този път по море, се готви МВР. Според анализите на службите ни причината бежанците да се насочат към морето е затварянето на границите на Гърция.

"Съседите ни са взели мерки и са затворили своята граница. Заради това бежанците са се насочили основно към морската територия на Гърция", съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той предупреди, че предвид засиленото международно присъствие в териториалните води на Гърция очаква този поток да се насочи към България.

"Засекли сме го като анализ това нещо, взели сме мерки, на този етап нямаме конкретни данни за опити за влизане", уточни Лазаров. От Гранична полиция уточниха, че териториалните ни води се следят от камери и бежанци в плавателни съдове лесно могат да се засекат. Униформените очакват, ако има опити за влизане по вода, това да се случи край Резово, където турският бряг се намира едва на няколко километра. От МВР обаче се опасяват, че при подобни опити от страна на бежанци те няма да има къде да бъдат настанени. "Потокът продължава, само за последното денонощие има заловени 80 лица, преминали нелегално турско-българската граница, от които 53 са граждани на Сирия", съобщиха от МВР. И отново уточниха, че капацитетът на България е достатъчен да приеме до 5000 бежанци.

"Ние към момента вече сме преминали 4500 и се очаква до часове да достигнем лимита", допълни главсекът на МВР. Той допълни, че когато капацитетът на общежитията бъде запълнен, ще отправим молба към страни от Европа да вземат част от бегълците. "Процедурата е трудна, тъй като всички държави изпитват затруднения, но има механизми за пренасочване на потока от бежанци", обясниха експерти.

И допълниха, че това става с помощта на официална кореспонденция между Брюксел и София. "Експертите от Европа правят запитванията вместо нас за свободни места и след това ни уведомяват къде да бъдат изпратени хората. Придвижването им става с влакове, автобуси или микробуси в зависимост от държавата и броя на хората", обясниха още експертите.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров предупреди още, че затварянето на границите ни не е решение за кризата с бежанците. "Такава операция би ни струвала 10-11 милиона лева месечно и едва ли ще се стигне до подобна мярка", обясни още полицай номер 1.

Според него за такава операция ще са ни необходими 3 хиляди служители. "На практика ние имаме 274-километрова граница. На 58 км от нея имаме изградено интегрирано наблюдение. В останалата част нямаме. Затова границата се охранява от жива сила - гранични полицаи. От друга страна обаче, трябва да се има предвид, че 30 процента от бежанците са майки с деца. И дори и да разположим, грубо казано, жива сила на границата, отсреща като застанат жените и децата, как ще реагираме", коментира Лазаров. Той сподели очакванията си, че "към нас ще се насочат абсолютно всички европейски партньори и ще засилят вниманието си вследствие на тези действия".

500 000 за бегълците на седмица

560 000 лева от централния бюджет са разпределени по различни ведомства за справяне с бежанската вълна само за седмица. Засега е ясно, че парите са платени на два пъти от централния бюджет. От нито едно министерство обаче не пожелаха да уточнят за чия сметка са отделените допълнителните финанси.

Засега е ясно, че страната ни вече е поискала и техническа, и финансова помощ от Европа. Дали и кога обаче Брюксел ще откликне на питанията на страната ни, засега не е ясно.

Евентуална техническа помощ за България от страна на Брюксел би могла да дойде по линия на Фронтекс - европейската агенция за външните граници. Чрез нея може да получим екипи и оборудване. В интервю за "Стандарт" еврокомисар Кристалина Георгиева обясни, че в сегашния финансов период на Еврокомисията има четири фонда - за охрана на границите, за приемане на бежанци, за доброволното връщане на бегълци от страни, от които са тръгнали, за интегриране на бежанци в страната, която ги е приела. Тези четири фонда разполагат с 4 млрд. евро. За следващия седемгодишен финансов период се предвижда тази сума да се удвои и да се опрости достъпът до тези фондове. Най-големите получатели са страни, които имат най-голям приток от бежанци по силата на тяхното географско положение - Гърция, Италия, Малта и Испания донякъде. България досега не е ползвала пари от тези фондове. Очаква се до края на седмицата у нас да пристигнат експерти от екипа на Кристалина Георгиева, които да оценят ситуацията с бежанците и да ни окажат помощ при кандидатстването за средства от Брюксел. Парите страната ни може да получи най-рано след месец, твърдят експерти. Според тях до получаването на евросредствата страната ни няма да отпуска още пари от бюджета за бежанците.

Дават им детски и уроци без пари

Общо 3017 чужденци са потърсили закрила от страната ни през тази година, съобщиха от Агенцията за бежанците. Бройката е почти три пъти по-висока в сравнение с миналата година. От януари до края на август обаче агенцията е дала статут на бежанец само на 10 души, а за миналата година - на 18. В същото време на други 641 е даден хуманитарен статут, при 159 души преди година. Отказ са получили молбите на 264 души. Чужденец с предоставен статут на бежанец придобива правата и задълженията на български гражданин. Той не може само да гласува, да участва в партии и да бъде военнослужещ. Чужденец с предоставен хуманитарен статут има правата и задълженията на чужденец с разрешено постоянно пребиваване в България.

След като бежанци получат статут, те може да поискат да се съберат със семействата си. Не е задължително обаче да се включат в националната програма за интеграция, която всяка година получава бюджет от 300 хил. лв. С тях се осигуряват курсове по български език, по история, география и традиции на България. За една година им се покриват здравни осигуровки, стипендии, докато трае обучението, и подпомагане всеки месец при намиране на жилище. Покриват се таксите за детска градина на децата и се получават добавки, ако хлапетата ходят на училище. Придобилите статут на бежанци или хуманитарен статут може да се възползват и от системата на социално подпомагане. Засега обаче интересът е скромен. През тази година само на двама чужденци е предоставена социална помощ. Същата бройка е била и миналата година. От интеграционни добавки за хора с увреждане са се възползвали 7 души, а от енергийно подпомагане - 1. По-многобройни са отпуснатите детски надбавки - за 45 деца през тази година и 50 - през миналата. Бежанците, получили статут, също така може да се регистрират в бюрата по труда и да участват в трудовите борси, както и да се включват в мерки за подобряване на квалификацията и за субсидирана заетост. Под 100 души обаче са се възползвали в момента от тази възможност, заявиха от Агенцията по заетостта. Обикновено тези хора имат вече професия, но тези, които са поискали да се обучават, са избирали да се учат за шивачи или готвачи, обясниха от агенцията.

Шестима в болница с инфекции

Шестима сирийски бежанци са с инфекциозни заболявания, отчетоха от здравното министерство вчера. С хепатит А е пристигнало 14-годишно дете. То е настанено за лечение в СБАЛИПБ "Проф. И. Киров" в София. Всички, които са имали контакт с него, са идентифицирани и са предприети нужните мерки, за да се спре разпространението на инфекцията. Регистрирани са 3 случая с ентероколит и 2 - с ротавирусен гастроентерит. Инфекциите са сред деца до 1 година. Всички са приети в болница. Не са много и случаите на хронично болните, каза Мариана Стоянова от БЧК. В София има 12 хипертоници, дете с церебрална пареза, 6-7 души с епилепсия, както и 12 бременни жени. В Баня има около десетина души с пиодермия. Сигнали за повече хронично болни сирийци имаме за Враждебна, каза Мариана Стоянова. Според нея обаче остава проблемът с ограничения ни капацитет за настаняването им.

В Пъстрогор пък за бежанците се грижат фелдшер, лекар и една сестра, а в Любимец - лекар. Отделно медицински екипи дават болниците към ВМА и МВР.

Храната в София свърши

Храната за бежанците в центровете за настаняване в столицата свърши, научи "Стандарт". Хората, дошли да потърсят у нас подслон, са гладни и се спасяват само със сухи пакети, когато някой им предостави такива, алармираха запознати. В столичния кв. "Враждебна" само за последните три дни хората са се увеличили на 400 души. Те са настанени в старо училище. В дома за настаняване в кв. "Овча купел" ситуацията е същата. Там само за последното денонощие майки и деца вече са разположени по коридорите, защото места по стаите няма. В някои от тях има по 15 човека, а леглата са четири. Някои от бежанците дори искали да готвят, но условия за това няма.

Източник: в. Стандарт



Още по темата: общо новини по темата: 832
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/139 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.09.2013 г.
0
 
 
Да си приготвят хляб и сол нашите гранични служители и да им изиграят по едно хоро за добре дошли. Това е държава със затихващи функции! Трябва да се изгради стена по границата с Турция! Израел го направи по границата с Египет и нямат нито един бежанец нелегално пресякъл границата!
Aнонимен
на 25.09.2013 г.
0
 
 
гърция има няма пари затварят, а нашите чакат европа да им разреши. подлизурковци...
Aнонимен
на 25.09.2013 г.
0
 
 
Нашата граница кога ще я затворят тия тъпунгери в парламента. Пари за по големи заплати няма ама за сирийските мангали има по 1100 на месец издръжка.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: