Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Николай Апостолов: ОбС направи всичко необходимо да осигури един модерен градски транспорт на варненци
Автор: Екип Varna24.bg 09:57 / 03.08.2012Коментари (0)3267
©
- Г-н Апостолов, безспорно, за разлика от предишния мандат, този Общински съвет е работещ и дисциплиниран. Кое оказа влияние на работата на общинските съветници?
-
 Аз си мисля, че при всички положение това е елемент на лична отговорност и съвест на общинските съветници, които са поели съответния ангажимент пред своите избиратели. Независимо от това обаче винаги съм смятал и съм подчертавал, и особено в годините на предния мандат, когато получавах редица критики в тази посока, винаги съм изтъквал, че поведението на общинските съветници е ангажимент на техните политически централи. Вътрешно съм убеден, че когато една политическа формация излиза на избори, определя листата за общински съветници тя поема и ангажимент пред нашите съграждани. Това са нашите хора, те са специалисти, те са честни, те са отговорни, ако ги изберете по най-добър начин ще защитават вашите интереси в Общински съвет - Варна. След като те излизат с това мото, със своята програма на избори няма как след това да не изискват от тях това, което са поели като ангажимент към своите избиратели. Виждаме, че в предният мандат нещата са били в значителна степен изкривени след като станахме свидетели на тези открито саботиращи действия. До като в този мандат виждаме, че нещата вървят в правилната посока, управляващото мнозинство е твърдо решено да работи за решаване на проблемите на гражданите с оглед на сериозната криза. Ние достатъчно добре съзнаваме, че трябва да работим за осигуряването на финансова стабилност на общината, да работим за да осигурим условия за стопанско развитие. В тази посока изпълняваме редица поети ангажименти като Общия устройствен план например. Нещо, от което години назад преди нас някой по една или друга причина са бягали от това да предприемат действия за приемане на ОУП. В резултат на това станахме свидетели на всички тези не до там съобразени в архитектурен план стихийни застроявания - по комплексите, в града. Това е нещо, от което цялото общество има недоволство и претенции до като сега изпълняваме този наш ангажимент, тази наша воля. Знаете колко протести и митинги имаше пред сградата на общината, а управляващото мнозинство даде на варненци ОУП т.е. закона, по който града ще се развива през следващите 25 - 30 години. Така вече нашите партньори, инвеститори, съграждани знаят къде какво ще се случи в този град и знаят как да инвестират своите средства. От своя страна инвестираните средства са нови работни места, доходи за нашите съграждани, това е по-висок стандарт на живот. Всичко това се осъзнава от общинските съветници, в този мандат те работят активно, последователно. Свидетели сме, че решенията се подкрепят със солидни мнозинства, от което аз като председател на Общинския съвет мисля, че вървим в правилната посока. Вярвам на колегите и им благодаря за това, че работят в полза на интересите на града и в крайна сметка може би това е резултат и в тези последни години ние успяхме да активизираме гражданското общество без, чиято помощ ние няма как да постигнем такива резултати. С активната гражданска позиция на всички е по-лесно когато се взимат решения.

- Може би най-големият проект, по който Варна ще работи е "Интегриран градски транспорт". На какъв етап е той в момента и как ще промени града?

- Много спекулации имаше по подготовката и реализацията на проекта. Имаше въпроси - на каква фаза е, пред провал ли е или не е пред провал, къде и какво не е свършил Общинския съвет. Аз съм изключително доволен от това, което се случи, защото по един неуспорим начин местният парламент показа, че си е свършил работата перфектно. Във Варна ние сме участвали по най-голям брой компоненти, по които искаме да усвоим европейски средства. След много пререкания, пречки и нападки в крайна сметка станахме свидетели, че проектът беше подписан между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и администрацията на Община Варна в лицето на кмета Кирил Йорданов. Всичко това, който беше свършено от Общинския съвет получава едно надлежно доказателство, че ние сме го свършили по един възможно най-добър начин. От тук нататък стоят технически процедури, които администрацията трябва да извърши по обявяване на необходимите поръчки и преминаване към усвояването на средствата, които са предвидени по програмата, а те не са никак малко - повече от 114 млн. лв. Така, че аз мисля, че в това отношение Общински съвет - Варна изпълни поетия ангажимент към гражданите на града и направи всичко необходимо да им осигури един модерен европейски градски транспорт.

- От транспортната фирма "Транстриумф" преди няколко дни заявиха, че са поискали по-висока цена на автобусния билет. Дори се оплакаха, че са депозирали това си искане в Общинския съвет, но не е било разгледано на последната сесия.

- Вярно е, че постъпи такова предложение буквално в дните преди последната сесия. Най-вероятно господата имат основание да поискат повишение на цената на автобусния билет с оглед цените на горивата, които непрекъснато вървят на горе. Това, което мога да кажа е, че тяхното предложение постъпи в последния момент. Практиката, която ние прилагаме в нашата работа е постъпилите предложения да бъдат обстойно разгледани в ресорните комисии, като в случая това е ПК "Транспорт", да бъдат анализирани всички обстоятелства, които заинтересованите страни излагат и след необходимите разчети - в това число и с ресорната дирекция в общинската администрация, да се излезе пред Общински съвет - Варна с конкретно предложение за решение. Това, което на този етап колегите от комисията отстояват като своя позиция е, че с оптимизация на транспортната схема биха били възможни компенсации на по-високата цена на горивата. Разбира се, нека да оставим те да си свършат своята работа, да се проведе необходимата дискусия и според това, което те изведат като анализ ще бъде предоставено на Общинския съвет да вземе своето решение.

- В проекта заложени ли са някакви промени на маршрутите?

- Реализацията на проекта безспорно ще наложи и оптимизация на транспортната схема, което е по самата му философия - система за управление на графика, изясняване в реално време за това къде и след колко минути ще пристигне даденото транспортно средство. Така, че това е един общ процес, по който има да се свърши доста работа и съответно да се оптимизира транспортната схема.

- На какъв етап е проектът "План за градско развитие"?

- Аз мисля, че кметът Кирил Йорданов достатъчно коректно на своя брифинг излага конкретните стъпки, по които се работи в тази посока. Що се отнася до проекта за градско развитие там има конкретни стъпки, които трябва да се заложат по процедура, в това число и обществено обсъждане. Там гоним краен срок до 23 септември 2012 г. До тогава трябва да са свършени всички процедури и да бъде взето решение на Общински съвет - Варна. Всички колеги, в това число и ние в Общински съвет, администрация, експерти работят усилено и аз съм убеден, че ще успеем да спазим този срок.

- Какви помощи са изплатени на варненци с волята на Общински съвет?

- Ние поехме ангажименти към нашите съграждани. Ангажимент да запазим социалните придобивки, които социалната програма на Община Варна, призната от редица хора, в това число и от други общини за уникална за страната, дават като услуга на тези наши съграждани, които са в най-неравностойно положение. Следвайки тези политики, не само от нашата управляваща политическа сила, а и от управляващото мнозинство в Общинския съвет като цяло, аз мисля, че в условия на тежка икономическа криза ние се справяме изключително добре. Това, което виждаме по средствата заложени в бюджета за социални помощи и дейности ние въпреки кризата запазваме всички придобивки, в това число и разширяваме някой от социалните услуги. Изключително съм благодарен на колегите общински съветници, които абсолютно отговорно се отнасят към този чувствителен за обществото проблем. Абсолютно съвестно и с голяма степен на отговорност разглеждат въпросите касаещи различни социални проблеми и качествено и в срок гласуват това, което е необходимо в тази посока. Ще дам един пример... По време на предишния мандат където някой колеги от Общинския съвет бяха станали податливи на тясно партийни и конюнктурни интереси. В няколко заседания на Общинския съвет саботираха точно гласуването на социални помощи за задоволяване на основни, жизнени, комунално-битове потребности на повече от 640 наши съграждани в най-неравностойно положение. В новият мандат се вижда, че колегите разсъждават по нов начин. Аз съм изключително благодарен, че в по-голямата част от случаите те оставят политическите противоречия извън пленарна зала и се отнасят отговорно към това, по което предстои да се вземе решение. Още на сесията през декември тези помощи чакани срещу зимата от нашите съграждани бяха гласувани. Освен, че изчистихме това забавяне в периода от началото на годината до момента повече от 1000 съграждани са били удостоени и гласувани с даване на такава социална помощ. Мисля, че всичко това плюс гласуването на решението да бъде дадена една допълнителна безплатна карта за градския транспорт на гражданите над 65 и 66-годишна възраст е ярко доказателство за това, че управляващото мнозинство в Общински съвет - Варна е обърнато с лице към проблемите на хората и работи за тяхното разрешаване. Тук използвам да благодаря и на председателя на ресорната комисия д-р Лидия Маринова, която като един истински общественик полага неимоверно много труд и жертва лично време в обследването и разглеждането на проблемите касаещи социалните дейности в общината.

- А как стои въпросът с детските градини? Безспорно той е един от най-наболелите за гражданите на Варна.

- За детските градини още в периода на предизборната кампания с кметът Кирил Йорданов поехме ангажимент в най-кратки срокове, в рамките на първата година и половина до две години на мандата, да бъде решен проблема с недостиг на местата в детските градини. Това, което мога да дам като кратка справка за свършеното в тази посока е, че за 2010 г. ние имаме изградени и пуснати в експлоатация 185 места. За 2011 г. техният брой е 200, а в новия мандат, с това управляващо мнозинство, само до момента местата, които се предвиждат с 400. Предстои да бъдат включени местата, които ще бъдат изградени след като си върнем сградата на частното училище "Малкия принц", за което с решение на Общински съвет - Варна от 1 август трябва да премине в наше управление. Мисля, че с тези темпове ние наистина ще успеем да изпълним това наше обещание или ангажимент пред нашите съграждани. Да не забравяме, че в предишният мандат по линия на публично-частното партньорство ние успяхме да организираме, да изградим и да пуснем в експлоатация нова сграда на училище "Васил Левски" в кв. "Аспарухово" нещо, което в годините на прехода не е правено. Всичко това показва в какви посоки и в какво направление ние насочваме усилията на Общинския съвет, а именно задоволяване потребностите на нашите съграждани за детски гради, училища и културни институции.

- На последното заседание на Общинския съвет се гласува петима души да бъдат назначени по програмата за овладяване популацията на безстопанствени кучета. Разкажете малко повече за тази програма.

- Аз ще говоря за политики. Бездомните кучета са проблем не само на Община Варна, те са проблем на цялата страна, а и на редица други страни от Европейския съюз. Това е една много чувствителна за обществото тема. Чувствителна за тези, които са привърженици на домашните любимци и за тези, които не са. Въпросът е да бъде създадена една оптимална система, която да има правила, да има контрол. Да се знае кой до къде и как може да изразява своите претенции. Бяхме отделили средства и се разшири, и оптимизира общинския приют за безстопанствени кучета по едни модерни изисквания. В новият мандат колегата от ресорната комисия по "Обществен ред и сигурност" г-н Станислав Темелков проявява голяма активност, води изключително широк диалог с граждани и организации за защита на животните. В резултат на това стана факт програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета като първа стъпка и норматив, по който трябва да се работи. На последната сесия на Общинския съвет гласувахме и служители - 5 души, които конкретно да се занимават с това. Електронният регистър е въведен. Въпросът е сега да влезе в ход контрола на въпросните домашни любимци, за да може да вървим в бъдеще към съответните стъпки за създаване и на т. нар. Зоополиция, която да бъде контролен орган. Инициирахме разговори и работни групи със заместник-кметът доц. Христо Бозов в тази посока. Безспорно една от целите е да бъдат обхванати всички домашни любимци - те да бъдат регистрирани, контролирани, съответно да внасят необходимите такси в бюджета на Община Варна, за да могат да се поддържат местата за разходки на домашните кучета и с това да се подобрят условията в прията. Така, че за едни кратки срокове от началото на новия мандат мисля, че свършихме толкова, колкото до момента не е правено в тази посока.

- Вие сте член на Контролния съвет на Националното сдружение на общините. В какви насоки работите там?

- Да, аз съм член на Контролния съвет на Националното сдружение на общините. Искам да кажа няколко думи за структурата. След местните избори се проведе Общото събрание, на което се избираха управителните органи. В периода между Общите събрания работата се ръководи от Управителния съвет, а решенията, действията, финансовите решения се контролират от Контролния съвет, който е в състав от 5 души и наблюдава дейността съобразно Устава на сдружението. В Управителният съвет основно се представят кметовете на общините, като в този мандат има само един представител на Общински съвет - на Столичния. Ежемесечно Управителният съвет провежда свои заседания, на които се разглеждат основно въпроси свързани със законодателни инициативи предприети в Народното събрание и инициирани от граждански организации към съответните ресорни комисии. Ценното в работата на сдружението е, че там общините практически имат възможност да изкажат своите мнения и съображения по законопроекти, които предстои да бъдат разгледани и приети в Народното събрание. Съответно могат да изкажат свое становище и да присъстват в работата на съответните междуведомствени комисии. Не са редки случаите, в които мнения и съображения изказани от сдружението са взимани под внимание от Народното събрание. Наши представители участват в различни смесени комисии, в комисии, които сформира ЕС като Комитета на регионите. Като извод, който мога да направя за работата на сдружението тя е насочена в посока обучение на администрацията и представителите на общините по линия за повишаване на техния административен капацитет, изказване и отстояването на мнението на общините по съответните законодателни инициативи и отстояване интересите на общините пред централната власт.

- На последната сесия на Общински съвет - Варна известни личности получиха почетни звания и награди. Дори не се размина и без скандал. Какъв е Вашият коментар?

- За мен е силно казано скандал. Когато започна дискусията по темата, както е по изискването по статута, аз запознах съветниците с това, което Председателския съвет предлага на тяхното внимание. Напълно коректно поставих въпроса дали те биха подкрепили удостояването с дадените почетни звания в случая почетен гражданин на Варна да бъдат гласувани шестте номинации анблок. Разбира се това беше подкрепено от общинските съветници и по незнайни за мен причини след като мина гласуването колега общински съветник от опозицията реши да изкаже мнение, че той и опозицията ще подкрепят предложените номинации, но видите ли без един човек, защото той бил министър в правителството на ГЕРБ. Останах изненадан, защото той можеше в дискусията да изкаже това свое становище, да поиска тази номинация да бъде гласувана отделно, а останалите пет анблок. Не беше направено. За мен това беше някаква процедурна хватка, за да може да бъде изразено отношението на опозицията към този човек. За мен това не е изненада. Това винаги е било позиция на опозицията, а именно ако някой е от управляващата политическа сила, то той не трябва да бъде подкрепен. Аз мисля, че съветниците като цяло подкрепиха всички номинации. Трябва да бъдем коректни, че те бяха предложени от кмета Кирил Йорданов, подкрепени от граждански, разгледани на ресорни комисии, подкрепени от Председателски съвет и мисля, че резултата от гласуването единодушно показва, че с широка подкрепа в Общинския съвет те получиха номинация и решение да бъдат удостоени със званието почетен гражданин на Варна, а други да бъдат удостоени със званието за заслуги към Варна.

- Г-н Апостолов, на 15 август е Деня на Варна. Какво ще пожелаете на гражданите за празника?

- Това, което искам да пожелая е преди всичко да бъдат здрави, да вярват в утрешния ден, да обичат нашия любим град Варна и със своите действия и отношение да помагат за неговото възходящо развитие.

Източник: Днес +




Още по темата: общо новини по темата: 514
29.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/86 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: