Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Мащабната сделка по купуването на "Транстриумф" от "Градски транспорт" забуксува
Автор: Екип Varna24.bg 11:24 / 08.11.2011Коментари (0)3491
© Varna24.bg
Мащабната сделка по купуването на частната транспортна фирма "Транстриумф холдинг" от общинското дружество "Градски транспорт" ЕАД буксува и все още остава с неизвестен край. Въпреки водените разговори и подписания между двете фирми меморандум за намерение цената, която трябва да бъде платена, за да остане само един играч на пазара на пътническите превози в града ни, остава неясна и неназована. Това поставя под въпрос изпълнението на големия европроект за интегриран градски транспорт, по който Варна трябва да получи около 50 млн. евро. Именно условието тези средства да отидат в един-единствен превозвач, който да е на общинско подчинение, стана причина местната власт да пристъпи към купуването на частната фирма.

"Цена все още не е договаряна", категорично заяви шефът на "Транстриумф холдинг" Антраник Шакариян и по този начин опроверга появилите се информации, че продажбата на фирмата ще струва около 20 млн. лв. Той добави, че е учуден от някои изказвания в медиите, според които сделката едва ли не вече е факт. Те пък се появиха в самото начало на месеца, след като "Градски транспорт" обяви, че търси банка, която да отпусне кредит от 9,7 млн. евро именно за покупката на частната фирма.

Колко точно ще се бави сделката между транспортните фирми, също не е ясно, но със сигурност работната група, която започна преговорите за нея, ще бъде сменена. Това потвърди председателят на общинския съвет Николай Апостолов, който намекна, че новият й състав ще бъде определен най-вероятно следващия месец. Причината за смяната на преговарящите с "Транстриумф" е, че част от тях не намериха място в новия общински съвет.

Общинският превозвач дава объркано обяснение как ще плаща

Доста смущаваща е формулировката, с която "Градски транспорт" обяснява как ще изплаща кредита, в обявата, с която търси банка, готова да му отпусне 9,7 млн. евро. В документа, поместен в сайта на Агенцията за обществени поръчки, се казва дословно: "Погасяването на кредита и изплащане на лихвите и таксите е със средства от бюджета на "Градски транспорт" ЕАД - гласуван от Общински съвет - Варна". Тези думи могат да се сметнат за подвеждащи, защото местният парламент не гласува и не взема пряко решение какви да са бюджетите на общинските дружества. Общинският съвет гласува бюджета на общината, в който съществува отделна функция транспорт, в която се съдържа и субсидия за фирмите, обслужващи пътническите превози. Според шефа на борда на общинския превозвач Емил Данаилов изплащането на кредита ще става не само от парите от местния бюджет, а и от средствата, постъпили от продажбата на билетчета. По думите му това бил и смисълът на текста, поместен в обявата за обществена поръчка.

Председателят на общинския съвет Николай Апостолов остана леко озадачен от обяснението как "Градски транспорт" ще плаща кредита си и не можа веднага да го разтълкува. Той призна, че заради предизборната кампания е останал встрани от действията на дружеството и обеща, че ще даде коментар на смущаващата формулировка след консултация с юристите на съвета.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 512
26.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
11.03.2024 »
11.03.2024 »
предишна страница [ 1/86 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: